Članak

Istraga protiv Miroslava Krajišnika i dalje traje

8. Marta 2013.00:00
Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu protiv Miroslava Krajišnika, koji je bio uhapšen prije više od godinu zbog sumnje da je počinio zločine na području Sarajeva.

This post is also available in: English

Nakon jednomjesečnog pritvora, Krajišnik je 24. februara 2012. godine pušten uz mjere zabrane, koje su i dalje na snazi protiv njega.

“U ovom predmetu istraga je još u toku, i još nije donesena tužilačka odluka”, naveli su kratko iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo sumnjiči Krajišnika da je u junu 1992., kao komandant Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), naredio ubistvo deset civila bošnjačke nacionalnosti, te zarobljavanje i progon većeg broja osoba, uglavnom žena i djece sa područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

On je osumnjičen da je zločin protiv čovječnosti počinio kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata na području sarajevskih opština Hadžići, Trnovo, Ilidža, Novo Sarajevo, Novi Grad, Centar i Vogošća.

Iz Suda BiH je potvrđeno da je Krajišnik i dalje obavezan da poštuje mjere zabrane koje su mu određene u februaru 2012. godine.

Prema informacijama iz Suda, mjere zabrane “mogu trajati dok za tim postoji potreba”, a kontrola opravdanosti se vrši svaka dva mjeseca.

Krajišniku je zabranjeno napuštanje mjesta boravišta i oduzete su mu putne isprave.

Isto tako, njemu je zabranjeno sastajanje i kontaktiranje sa saučesnicima, kao i razgovaranje o predmetu sa bilo kim, izuzev sa svojim braniocem.

Albina Sorguč


This post is also available in: English