Članak

Žrtve torture traže zakon za ostvarivanje prava

16. Novembra 2012.00:00
U gradovima širom BiH u narednih četrdeset dana bit će organizovano potpisivanje peticije u cilju prikupljanja podrške javnosti za donošenje Zakona o pravima žrtava torture na državnom nivou.

This post is also available in: English

Potpisivanje peticije organizuje udruženje “Vive žene” iz Tuzle u saradnji sa savezima logoraša BiH i Tuzlanskog kantona, Hrvatskom udrugom logoraša Srednjobosanskog kantona i Udrugom zatočenih Brčko Distrikta.

Građani će moći potpisati peticiju u Cazinu, Bihaću, Busovači, Ključu, Tuzli, Hadžićima, Sarajevu i Goraždu.

Suzdina Bijedić, koordinatorica projekta “Mreža – Zajedno protiv torture u BiH”, tvrdi da je cilj peticije informisanje šireg društva da žrtve rata još uvijek nemaju riješen status.

“Želimo da nam građani na ovaj način daju podršku, ne bismo li konačno ubijedili političare da pristupe rješavanju ovog problema. Procjenjuje se da u BiH trenutno ima oko 200.000 osoba koje su bile žrtve torture i koje još uvijek čekaju da država prizna njihova prava”, kazala je Bijedić.

Zakonom o žrtvama torture, tvrde organizatori, bivšim logorašima i žrtvama torture bio bi obezbijeđen takozvani osnovni paket prava, odnosno zdravstvena, socijalna i radna prava koja su garantirana međunarodnim konvencijama, a odnose se na materijalne i nematerijalne reparacije.

“Prema analizama, oko 80 posto žrtava torture ne može ostvariti prava jer u postojećim entitetskim zakonima postoje diskriminatorske odredbe koje su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za prevenciju torture. Vlasti se uglavnom pravdaju da nemaju sredstva za provedbu ovakvog zakona, ali mi mislimo da će ih procesi pokrenuti tužbama logoraša natjerati da promisle kako riješiti pitanje žrtava torture”, kazala je Bijedić.

U BiH je do sada podneseno više hiljada tužbi bivših logoraša protiv entiteta ili države, a sudovi su u njihovu korist donijeli nekoliko stotina presuda. Međutim, do sada je samo nekoliko presuda potvrđeno i isplaćeno.

Bijedić je dodala da očekuje da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u narednih desetak dana predstaviti prijedlog zakonskog rješenja.

Projekat “Mreža – Zajedno protiv torture u BiH” finansijski je podržala Evropska unija (EU).

   Dž.S.

This post is also available in: English