Članak

Kornjača: Žestoka reakcija optuženog

14. Juna 2012.12:16
U nastavku suđenja Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženi “žestoko reagovao” kad je čuo da je u Lovačkom domu pobijeno oko 30 civila.

This post is also available in: English

“Taj slučaj je odjeknuo kao grom iz vedra neba u Čajniču. Milun je psovao i vikao da treba strijeljati onog ko je to uradio”, rekao je svjedok Desimir Đerić.

Đerić je do aprila 1992. godine radio u Policijskoj stanici u Čajniču, a nakon što je određeno vrijeme bio u bolnici zbog zdravstvenih problema, 13. maja se vratio i, kako je rekao, raspoređen je na administrativne poslove u vojni odsjek, gdje je bio zadužen za raspodjelu goriva, cigareta, propusnica i slično.

Prema njegovom sjećanju, ubistvo u Lovačkom domu dogodilo se 18. maja, a sutradan se pričalo da je u njemu učestvovao izvjesni Velja Tadić, koji je u međuvremenu preminuo.

“Velja se poslije toga bio sklonio u Crnu Goru. Nije ga bilo moguće uhapsiti”, rekao je svjedok, odgovarajući na pitanje tužioca da li su preduzete mjere protiv odgovornih.

Kornjača je optužen da je, kao komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, učestvovao u progonu Bošnjaka s područja Čajniča. Između ostalog, Tužilaštvo ga tereti za učešće u ubistvu 11 civila bošnjačke nacionalnosti, koje je počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

Bošnjački civili iz Čajniča, kako je kazao svjedok Đerić, bili su uhapšeni i smješteni u Lovački dom s ciljem da budu razmijenjeni za srpsko stanovništvo koje je bilo uhapšeno u Goraždu.

Đeriću je poznato da je Milun Kornjača bio na čelu jedinice “Plavi orlovi”, ali se na suđenju nije mogao precizno izjasniti da li je to bila paravojna formacija ili je bila u sastavu Teritorijalne odbrane (TO).

“TO se bila rasformirala na čete. Dobijale su imena po nazivima mjesnih zajednica. Milun je bio komandant te jedinice, ali ne znam kako je to išlo”, naveo je Đerić.

Koliko je njemu poznato, “Plavi orlovi” do izbijanja rata nisu imali nikakvih aktivnosti.

“Ne znam ko je toj jedinici izdavao naređenja. Milunov brat Duško je bio uticajan. Da li mu je Milun polagao račune, vjerovatno da jeste”, rekao je svjedok.

Duško Kornjača je, kako su izjavljivali svjedoci na ovom suđenju, bio na čelu Opštine Čajniče i Srpske demokratske stranke (SDS) u ovom mjestu.

Svjedok Đerić je rekao da njemu nije bilo poznato da su muškarci bošnjačke nacionalnosti bili odvođeni u kontejner na Mostini, gdje se nalazio i Lovački dom, ali je potvrdio da su mu neki Bošnjaci iz Čajniča kazali da su premlaćivani na Mostini.

Nastavak suđenja je 19. maja.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English