Članak

Lokalno pravosuđe – Zenica: Godišnjica stradanja civila

20. Aprila 2012.00:00
Polaganjem cvijeća obilježena je 19. godišnjica stradanja civila u centru Zenice, kada je ubijeno 17, a ranjeno 78 ljudi.

This post is also available in: English

Građani Zenice, porodice poginulih i delegacije udruženja žrtava rata obilježili su stradanje 17 osoba, među kojima je bilo i djece, u granatiranju 19. aprila 1993. godine. Na ovom mjestu stradanja na zeničkom trgu podignuto je spomen-obilježje palim borcima i civilnim žrtvama rata.

Suada Kadrić, jedna od osoba ranjenih prije 19 godina, koja je prisustvovala komemoraciji, kaže da je granata pala na samo nekoliko metara od nje.

“Baš sam se spuštala pema trgu sa Latifom i Alijom Hodžićem. Krenula sam na posao. Prva granata je pala šest metara od nas. Njih dvoje su poginuli, a ja sam ranjena u nogu. Valjda je dragi Bog htio da preživim”, rekla je Kadrić.

Kadrić tvrdi da je teško ranjena u nogu, ali da joj je tog trenutka najteže bilo “gledati ubijenu djecu i ljude”. “Danas je najteže onima koji su izgubili nekoga”, dodala je ona.

Obilježavanju je prisustvovala i Hedija Ganić-Trako, majka najmlađe žrtve granatiranja – četrnaestogodišnjeg Nahrudina Trake – koja je rekla da svaku godišnjicu dočekuje sa “većim bolom”.

“Svake godine je veća želja za mojim sinom. Nadam se da me neko tamo gore čeka”, rekla je Ganić-Trako.

Udruženje porodica civilnih žrtava rata općine Zenica podsjetilo je da za granatiranje ovog grada tokom rata još uvijek niko nije odgovarao pred pravosuđem u BiH, unatoč činjenici da je istragu o ovom i drugim incidentima preuzelo Tužilaštvo BiH.

Dž.S.

This post is also available in: English