Članak

Krsmanović: Došlo zlo

9. Marta 2012.00:00
Na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH OK-7 ispričala je kako je u proljeće 1992. vidjela strijeljanje muškaraca na obali Drine, kao i odvođenje komšija iz naselja Dušće.

This post is also available in: English

Svjedokinja je rekla da je među pripadnicima srpskih snaga koji su odvodili njene komšije iz Dušća bio i optuženi Krsmanović.

“Taj dan sam vidjela Olivera. Bio je u šarenom odijelu. Na glavi bi nekad nosio traku, nekad kačket”, kazala je OK-7 i nabrojala imena osam muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su odvedeni prema pilani i čija sudbina do danas nije poznata.

Krsmanoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

U optužnici se navodi da je učestvovao u nezakonitom hapšenju muškaraca iz Dušća, kao i da je 7. juna 1992. godine pomogao u ubistvu šest ljudi, koji su odvedeni iz fabrike “Varda” i ubijeni na Drini.

OK-7 je posvjedočila da su, nekoliko dana prije događaja u Dušću, iz “Varde” odvedene dvije grupe muškaraca, među kojima i njen suprug.

“Gledala sam kako su pred ‘Vardu’ došla kola passat i kako su izveli mog muža i još dvojicu… Nakon 20 minuta, isti auto se vraća i ponovo ljude izvode. Odveli su ih prema obali Drine i sve metkom ‘tap, tap’. Poslije je bio rafal”, prisjetila se svjedokinja.

Ona smatra da su za strijeljanje druge grupe muškaraca iz “Varde” odgovorni Milan i Sredoje Lukić. Milan Lukić je, kao vođa paravojne jedinice “Beli orlovi”, prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu robiju, a njegov rođak Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.  

“Milan i Sredoje su pucali, ko će drugi!? Oni su stalno vozili ta kola”, navela je svjedokinja i dodala da je bila prisutna kada su Lukići njenoj komšinici u Dušću ranije oduzeli to vozilo.

OK-7 je rekla da je sa komšinicom poslije otišla na obalu Drine i vidjela leševe odvedenih iz “Varde”, a da je tijelo njenog supruga poslije izvučeno iz Drine.

Kada su muškarci odvođeni i ubijeni na Drini, kako je rekla, nije vidjela optuženog Krsmanovića.

Odbrana je svjedokinju pitala zbog čega u izjavama koje je davala 1993. policiji u Visokom, 1998. u Haškom tribunalu, kao i 2008. godine, nije spomenula da je Krsmanović učestvovao u odvođenju muškaraca iz Dušća.

Prilikom predočavanja iskaza, svjedokinja je rekla da na izjavi iz 1993. nije njen potpis, ali da optuženog “dobro poznaje, još kad je bio dečko”.

“I danas ne mogu da spavam od onoga što sam se nagledala. Vi ste bili djeca i zajedno ste rasli, ali otkud u vama onakvo zlo, i danas se pitam”, rekla je OK-7.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 16. marta 2012. godine.

M.T.

Povezani članci

This post is also available in: English