Članak

Sahraniti ili držati u kosturnicama

24. Februara 2012.00:00
Direktori Instituta za traženje nestalih osoba u BiH nisu saglasni šta da urade sa oko 4.000 neidentifikovanih tijela koja se nalaze u 11 kosturnica širom BiH.

This post is also available in: English

Amor Mašović, član Kolegijuma direktora Instituta za tražanje nestalih BiH, kazao je da oko 4.000 neidentifikovanih tijela koja se nalaze u različitim kosturnicama trebaju biti sahranjena, dok Milutin Mišić, drugi član Kolegija direktora te institucije, smatra da je prioritet revizija tih ostataka.

“Da su svi radili posao kako treba, ne bismo imali ovu situaciju”, ističe Mišić.

Marko Jurišić, također član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, kazao je da su sačinili nacrt naredbe oko revizije činjeničnog stanja 6. januara prošle godine i proslijedili ga Tužilaštvu BiH na daljnje razmatranje.

“Dogovor je bio da Institut da viđenje kako bi se trebao izvršiti uvid u činjenično stanje u kosturnicama, i to je urađeno na osnovu našeg iskustva, te je proslijeđeno Tužilaštvu BiH, koje treba dati svoje prijedloge”, kazao je Mašović na konferenciji za novinare koja je održana 24. februara u Sarajevu.

Članovi kolegija direktora se slažu da Tužilaštvo BiH treba da odluči da li će neidentifikovana tijela iz kosturnica biti ukopana ili će ostati u kosturnicama.

Mašović je ustvrdio da je od 2002. do 2008. godine iz Banje Luke pristiglo 2.140 koštanih uzoraka, te da je njihovom analizom utvrđeno da ima tijela kojima tu nije mjesto.

“Utvrđeno je da se 755 koštanih uzoraka ne podudara niti sa jednim DNK uzorkom u Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih (ICMP) i to je ukazalo na to da nešto nije u redu”, kazao je Mašović.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je da je jedan broj ekshumiranih iz sarajevskog groblja “Lav” i da potječu iz Drugog svjetskog rata. Riječ je, kako je rekao Mašović, o mrtvorođenim bebama, te ostacima amputanata ljudi koji su ili umrli tokom operacije ili su još živi.

Jurišić je iznio i rezultate rada Instituta u protekloj godini, istaknuvši da je ekshumirano 445 ostataka nestalih osoba, dok su identifikovane 872 osobe.

Ukazao je na problematiku koja je i danas prisutna, a radi se o nedostatku relevantnih informacija o grobnicama.

                          M.B.

This post is also available in: English