Članak

Određen pritvor Miroslavu Krajišniku

26. Januara 2012.00:00
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor bivšem komandantu Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenom za zločine u Sarajevu.

This post is also available in: English

Miroslav Krajišnik je uhapšen 24. januara 2012. na području Sokoca, a pritvor mu, odlukom Suda BiH, može trajati do 24. februara iste godine.

“Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i odredio pritvor Krajišniku jer postoje okolnosti koje upućuju na bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te jer bi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak”, navedeno je iz Suda BiH.

Odbrana je predlagala da se prijedlog Tužilaštva BiH odbije kao neosnovan.

Krajišnika Tužilaštvo BiH sumnjiči da je počinio zločin protiv čovječnosti tako što je u junu 1992. godine naredio ubistvo deset civila bošnjačke nacionalnosti.

Državno tužilaštvo smatra da je Krajišnik učestvovao u zarobljavanju i progonu većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, s područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.

A.S.

This post is also available in: English