Članak

Mikulić: Zlostavljanje u Dretelju

19. Januara 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Čapljina, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je 1993. godine odveden u logor Dretelj, gdje je bio zlostavljan.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Mirsad Pejak je ispričao da je u Stocu živio do 2. augusta 1993. godine, kada su ga vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uhapsili i odveli u Koštanu bolnicu, odakle je odveden u logor Dretelj. Svjedok je rekao da su ga u Dretelju zlostavljali policajci HVO-a.

“Kada bismo izlazili na ručak, tukli su nas palicama, motkama i cijevima. Kada su me jednom tukli, vidio sam Dragana Mikulića, njegovo ime su mi kazali drugi zarobljenici. Dragan Mikulić nije bio prisutan svaki put kada smo tučeni, ali jeste u većini slučajeva. Tukao je mene i druge”, kazao je svjedok Pejak.

Pejak je u sudnici prepoznao optuženog Dražena Mikulića kao osobu koja ga je tukla u logoru Dretelj.

Državno tužilaštvo tereti Dražena Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema zatvorenim civilima u Dretelju (općina Čapljina).

U optužnici se navodi da je Mikulić, sâm ili s drugim osobama, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću. Optuženi se brani sa slobode.

Svjedok Pejak je ispričao kako su jedne prilike zarobljenici iz Dretelja izvedeni na ručak i postrojeni, te da je jedan od zarobljenika umro nakon što ga je “momak zvani Trebinjac” udario letvom po glavi.

“Mikulić je naredio Emiru Repku i jednom momku, zvanom Trebinjac, da se potuku. Nakon što se to završilo, Repak je sjeo do mene, a Trebinjac je uzeo letvu sa ekserom, kojom ga je udario po glavi. Repak je pao na mene, i ja sam se onesvijestio”, rekao je Pejak, dodavši da je kasnije saznao da je Repak umro.

Odbrana optuženog je kazala kako svjedok Pejak nije spominjao Mikulića u izjavi koju je 2006. godine dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na ovom ročištu svoj iskaz je dao i Elvir Đulić, koji je rekao da je zajedno s bratom i ocem odveden u logor Dretelj, gdje mu je brat zlostavljan.

“Na ulasku u Dretelj, moj brat je zlostavljan nakon što je kazao da je maloljetan. Jedan vojnik mu je prišao i stavio mu telefonske kablove na uši. Brat je plakao, bio je u panici”, ispričao je Đulić, dodavši kako on u Dretelju nije bio zlostavljan.

Naredno suđenje zakazano je za 26. januar 2012. godine.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English