Članak

Gazdić: Plač i vrištanje

10. Januara 2012.00:00
Na suđenju za zločine u Foči, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je kako je 1992. godine silovana u jednom stanu u kojem se nalazio i optuženi Jasko Gazdić.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, zaštićena svjedokinja F je ispričala kako je u septembru 1992. iz sportske dvorane “Partizan” u Foči, zajedno sa drugim ženskim osobama, odvedena u jedan stan, gdje je silovana.

Svjedokinja je kazala da je u stanu bilo dosta uniformisanih osoba, te da su jednog od njih oslovljavali sa Jasko Gazdić.

“Mi smo bili u jednoj sobi iz koje je prvo odvedena jedna ženska osoba. Nakon toga su mene odveli u kupatilo i nada mnom je izvršeno silovanje. Dok sam bila u kupatilu, čula sam plač i vrištanje iz sobe gdje je bila ta ženska osoba”, rekla je F, dodavši kako joj je ta ženska osoba kasnije kazala da ju je silovalo više muškaraca, te da je jedan od njih bio i Gazdić.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti, koje su bile nezakonito zatvorene u prostorijama sportske dvorane “Partizan” u Foči.

Gazdića optužnica tereti i da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Svjedoknija F je kazala kako je narednu noć provela sa izvjesnim Juretom koji je nad njom vršio “bludne radnje”.

“Znam da je Jasko Gazdić izveo jednu ženu iz sobe, koju sam srela tek naredno jutro. Tada od svog bola s njom nisam mogla ni pričati”, rekla je F.

Iz stana u kojem je bila zatočena, kako je kazala svjedokinja F, izveo ju je jedan čovjek, nakon čega je otišla u Goražde.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je rekla da tokom zatočenja nije vidjela da je Gazdić nekoga mučio.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar 2012. godine.

                          S.U.

This post is also available in: English