Članak

Zatraženo produženje pritvora Predragu Prošiću

28. Decembra 2011.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Predragu Prošiću, osumnjičenom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH, zatražila je od Suda BiH da produži pritvor Prošiću za dva mjeseca, kako bi Optužba mogla završiti istragu.

“Tužilaštvo i dalje provodi istražne radnje i saslušava svjedoke. Smatramo da bi u roku od dva mjeseca Tužilaštvo završilo istragu i moglo donijeti tužilačku odluku”, rekla je tužiteljica Ilić.

Odbrana je kazala kako smatra da prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora treba biti odbijen.

“Ukoliko bude neophodno da se odredi pritvor, predlažem da to bude kraći rok. Također, nudimo mogućnost da se mom branjeniku oduzmu putne isprave, kao i da se javlja u policijsku stanicu”, rekao je Svetozar Davidović, branilac osumnjičenog Prošića.

Državno tužilaštvo sumnjiči Prošića zvanog “Pedo” da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima jedinice, učestvovao u nezakonitom pretresu kuća i objekata, te ubistvima i privođenju civila u Mahali, Muhićima i drugim naseljima na području Sanskog Mosta.

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Prošića jer smatra da postoji opasnost od bjekstva izvan BiH i uticaja na svjedoke, te je tužiteljica Ilić rekla da se protivi da osumnjičenom umjesto pritvora budu izrečene mjere zabrane.

“Tužilaštvo je do sada moglo saslušati svjedoke, a ne vidim logiku da moj branjenik može uticati na svjedoke. (…) Sudskom vijeću nudimo da u svojoj odluci razmatra i druge mogućnosti osim pritvora”, kazao je branilac Davidović.

Prošić je uhapšen 30. novembra ove godine.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

S.U.

This post is also available in: English