Članak

Vlahović: Natečen od udaraca

22. Decembra 2011.00:00
U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine na Grbavici, svjedokinja Tužilaštva BiH se prisjetila kako je optuženi pretukao njenog supruga 1992. godine.

This post is also available in: English

Ana Bogdanić ispričala je pred Sudskim vijećem da je 1992. živjela na Grbavici s mužem Franjom, te da su u aprilu te godine bili česti pretresi po stanovima i odvođenja muškaraca.

U junu 1992. godine, prema kazivanju svjedokinje Bogdanić, ona i muž su se prvi put susreli s Vlahovićem, koji je došao u njihov haustor. Kako je svjedokinja rekla, ona je bila u stanu, dok je njen suprug bio u podrumu, jer se granatiralo.

“Batko je s još jednim vojnikom došao na naš sprat i htio da razvali vrata kod komšije prekoputa. Ja sam mu nudila ključeve toga stana rekavši da ne razvaljuje”, kazala je Bogdanić.

Bogdanić je rekla da je tada njen suprug došao do stana, a optuženi ga je upitao za ime. Ona je dodala da je optuženi njenog supruga počeo tući nakon što je saznao da se zove Franjo.

“Počeo ga je boksati i ugurao ga u toalet u našem stanu, i tada nisam mogla vidjeti šta se dešava, ali sam se bojala za muža jer je bio srčani bolesnik”, kazala je svjedokinja.

Poslije nekog vremena, prisjetila se Bogdanić, zvukovi tuče iz toaleta su prestali, nakon čega je optuženi izašao, nju stjerao u sobu, stavio joj pušku ispod vrata i prijetio da će je ubiti.

“Međutim, onda je uzeo ključeve i otišao u stan komšije prekoputa, a ja sam tek onda vidjela muža, koji je bio sav natečen od udaraca”, rekla je Ana Bogdanić, ustvrdivši da se njenom mužu poslije tog događaja pogoršalo zdravstveno stanje, te je vrlo često bio u bolnici.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića sudjelovao u ubistvu više osoba, te zlostavljao civile Bošnjake i Hrvate, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti. Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Razija Duraković, druga svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom ročištu, kazala je da je optuženi Vlahović došao 28. juna 1992. godine u stan u kojem je živjela s majkom.

“Došao je s jednim vojnikom, a Batko je nosio pušku i odmah je pitao kako se zovem. Onda je uzeo hranu i piće, a meni je rekao da se obučem i da idem dati izjavu”, kazala je Duraković.

Prema svjedokinji Duraković, mjesto u kojem su se davale izjave bilo je blizu njene zgrade, a optuženi joj je otvorio vrata svoga auta. “Bojala sam se gdje će me odvesti. Čula sam priče i počela trčati i govoriti kako znam gdje se daju izjave i da idem pješke”, rekla je ona.

Optuženi je svjedokinju, prema njenom iskazu, pratio automobilom i u momentu kada ju je presreo, ona je potrčala u drugom pravcu i pobjegla. “Ušla sam u zgradu i, pošto je on bio s druge strane zgrade, nije mogao vidjeti u koji ulaz sam ušla”, kazala je Duraković.

Svjedokinja je rekla da je, nakon što je Vlahović otišao, pretrčala u svoju zgradu i odmah se uputila u stan, da izvede majku kod komšije ispod njih. “Čuli smo da se vratio i ušao u naš stan iznad i tada je nastao lom, sve je isprevrtao po stanu”, ispričala je Duraković, dodavši da je tada optuženi ukrao 700 maraka i zlato u vrijednosti od oko 5.000 maraka.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak, 22. decembra ove godine.

M.B.

This post is also available in: English