Članak

Potrebna bolja implementacija Strategije

11. Novembra 2011.00:00
Tokom dvodnevnog sastanka Strukturnog dijaloga o pravosuđu, zaključeno je kako je neophodno više raditi na provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

This post is also available in: English

Na konferenciji za novinare koja je održana nakon Strukturnog dijaloga o pravosuđu između predstavnika Evropske unije i Bosne i Hercegovine, održanog 10. i 11. novembra ove godine u Sarajevu, rečeno je kako je potrebna bolja implementacija Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Bakir Dutbašić, predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove, kazao je kako se tokom diskusije dosta govorilo o predmetima ratnih zločina, koje je ocijenio “osjetljivim pitanjem”.

“Evropska komisija je kazala kako je pitanje ratnih zločina osjetljivo, te da se mora više raditi na implementaciji Strategije za rad na predmetima ratnih zločina”, istakao je Dautbašić.

Pierre Mirel, direktor u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, istakao je da se tokom dvodnevne diskusije naglasila potreba dodatnog rada na smanjenju broja zaostalih predmeta i na procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na konferenciji za novinare je rečeno kako još uvijek nije dogovoren termin održavanja narednog sastanka Strukturnog dijaloga o pravosuđu.

S.U.

This post is also available in: English