Članak

MKSJ/ICTY: Prerano za puštanje Dragana Zelenovića

21. Oktobra 2011.00:00
Haški tribunal odlučio je da Dragan Zelenović, koji je osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Foči, ne ispunjava uslove da bude prijevremeno pušten na slobodu.

This post is also available in: English

Tribunal je ovu odluku donio nakon što ga je belgijsko Ministarstvo pravde obavijestilo da, po zakonima Belgije – gdje Zelenović izdržava kaznu – osuđeni ispunjava uslove za prijevremeno puštanje nakon jedne trećine odslužene kazne.

Međutim, predsjednik Tribunala Patrick Robinson u svojoj odluci ističe da Međunarodni krivični tribunal razmatra eventualno puštanje na slobodu samo nakon što osuđeni odsluži najmanje dvije trećine kazne, što će u slučaju Zelenovića biti 21. avgusta 2015. godine.

“Smatram da, iako je Zelenović pokazao određeni, ograničeni nivo rehabilitacije i određenu saradnju sa Tužilaštvom, ostaju značajni faktori protiv njegovog prijevremenog puštanja. Njegovi zločini su teški i počinjeni su nad naročito osjetljivim žrtvama. Takođe, on još nije odslužio dvije trećine kazne”, naveo je Robinson u odluci.

U odluci je navedeno da se Zelenović nije izjašnjavao o materijalu koji su belgijske vlasti dostavile Tribunalu, kao i da nije tražio prijevremeno puštanje.

Zelenović je uhapšen 2005. godine, a godinu kasnije je priznao krivicu za mučenja i silovanja u Foči i osuđen je na 15 godina zatvora.  

M.T.

 

This post is also available in: English