Karajić: Završna riječ 31. oktobra

16. Oktobra 2011.15:00
Na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća, završen je dokazni postupak, a za 31. oktobar zakazno je iznošenje završne riječi Tužilaštva.

This post is also available in: English

Kao posljednji dokaz u postupku pred Apelacionim vijećem, Odbrana je u spis uvela članak iz 1995. godine objavljen u novinama Slobodna Kladuša, u kojem se, kako je rečeno, navode informacije o karakteru i ličnosti optuženog.

Suljo Karajić zvani Hodža nepravosnažnom presudom proglašen je krivim da je, kao komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bihaća.

U prvostepenoj presudi je navedeno da je Karajić od augusta 1994. do februara 1995. godine učinio i pomagao, a podređenim vojnim policajcima naredio ubistva, nanošenje fizičkog i duševnog bola, nečovječno postupanje i nanošenje patnji i ozljeda civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Na presudu su žalbe uložili Tužilaštvo i Odbrana, nakon čega je Apelaciono vijeće odredilo održavanje novog suđenja, koje je počelo u maju ove godine.

Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH, završnu riječ iznijet će 31. oktobra, a nakon toga će biti određen termin za završnu riječ Odbrane.

This post is also available in: English