Članak

Nedostatak sredstava usporava traganje za nestalima

12. Oktobra 2011.00:00
Dinamika rada na traganju za nestalima zavisi od Vijeća ministara BiH, koje treba odobriti finansijska sredstva namijenjena za ekshumacije, smatraju u Institutu za traženje nestalih osoba (INO) BiH i u Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba (ICM

This post is also available in: English

P).

Amor Mašović, član kolegija direktora Upravnog odbora INO-a BiH, tvrdi kako je Državno tužilaštvo u određenom periodu radilo sporije na procesu ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina, jer se nekoliko mjeseci čekalo da se sredstva sa INO-a prebace u ovu instituciju.

“INO je procijenio da bi za Tužilaštvo u ovoj godini trebalo oko pola miliona konvertibilnih maraka (KM), međutim kako nije bio usvojen budžet, taj iznos je podijeljen u dva dijela. Prvih 250.000 KM je prije par dana transferirano Tužilaštvu BiH. Problem je što je Tužilaštvo u međuvremenu već stvorilo obaveze koje dosežu preko 200.000 KM“, objasnio je Mašović.

Tužilaštvo BiH je 10. oktobra ove godine izdalo saopćenje u kojem se navodi da mu do početka oktobra 2011. nije isplaćena niti jedna KM za izvršene ekshumacije, te da ova institucija ima dugovanja prema onima koji sudjeluju u procesu ekshumacija.

Pored Državnog tužilaštva, u proces ekshumacija uključeni su i INO BiH, ICMP, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, agencije za provođenje zakona u entitetima i Brčko Distriktu BiH, specijalizirane institucije i sudski vještaci različitih struka.

INO BiH, ICMP, kao i Tužilaštvo BiH, smatraju kako je jedan od osnovnih problema u radu na procesu ekshumacija i nedostatak stručnih osoba koje su uključene u proces.

“Državno tužilaštvo ima problem i s brojem ljudi koji su uključeni u ovaj proces, prema tome mislim da se ukazuje potreba za upošljavanjem većeg broja ljudi”, kazala je Klaudija Kuljuh, regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan u ICMP-u.

Mašović je pak naglasio da je nedostatak tužilaca i stručnih saradnika “ključni problem”, ali da to nije odgovornost Tužilaštva BiH, već Državnog parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Prema Mašoviću, INO BiH je pokrenuo proceduru kako bi se i ostatak sredstava dostavio Tužilaštvu BiH, a kako bi do kraja ove godine izmirili sve obaveze prema vještacima sudske medicine, javnim pokopnim preduzećima i drugim radnicima koji učestvuju u procesu ekshumacija.

“Vjerujem, ako se desi da Tužilaštvo BiH ne dobije blagovremeno drugu tranšu sredstava, da će ipak raditi na ekshumacijama i identifikacijama. INO će se potruditi da dobavljači, javna pokopna društva i vještaci sudske medicine sačekaju jedan vremenski period s realizacijom svojih potraživanja prema Tužilaštvu BiH”, rekao je Mašović.

Državna vlast u BiH nije formirana godinu dana nakon održavanja općih izbora, zbog čega su sve državne institucije, uključujući Državno tužilaštvo, na privremenom budžetu finansiranja.

S.U.

    This post is also available in: English