Članak

Memić i ostali: Vraćanje fratra

9. Septembra 2011.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je Zulfikar Ališpago zvani “Zuka”, za kojeg je čuo da je “jedan od komandira”, pozvao neke ljude da vrate fratra Dragu, koji je prethodno odveden u nepoznato

This post is also available in: English

m pravcu.

Svjedok Marko Karačić, koji je tokom rata bio svećenik u franjevačkom samostanu u Konjicu, prisjetio se 19. aprila 1993. godine, kada je Ališpago došao u samostan i tražio da razgovara sa njim.

“Počeo je govoriti da nas niko neće dirati jer se borimo za Bosnu. Rekao sam da je odveden fra Drago, koji je tada nazvao u samostan i javio da je u jednoj kući. Zuka je kazao da ga treba vratiti i po fra Dragu su otišli ljudi koji su ga vratili”, rekao je svjedok Karačić.

Fra Dragu je 19. aprila 1993. odveo izvjesni “Bagi”, a svjedok je kazao da ga je prethodno pretukao dok su bili u samostanu.

Uz Ališpagu, za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina (općina Konjic) 16. aprila 1993. Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

 Svjedok Karčić je rekao da je čuo o zločinu u Trusini ali da pojedinosti o tome ne zna.

Kerim Čelik, branilac optuženog Salčina, obavijestio je Sudsko vijeće da je psihijatar pregledao njegovog branjenika i utvrdio da nije dobro.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da će Salčin biti pod nadzorom psihijatra, koji će pratiti njegovo zdravstveno stanje, nakon čega će biti donesena odluka da li će nastaviti pratiti suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar, kada će biti saslušan svjedok Tužilaštva BiH.

A.J.

 

This post is also available in: English