Članak

Još uvijek bez odluke o izručenju Božidara Vučurevića

26. Jula 2011.00:00
Odluka pravosudnih organa Srbije o izručenju Božidara Vučurevića ni nakon četiri mjeseca nije donesena, zbog traženja i dostavljanja dodatne dokumentacije iz BiH, Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

This post is also available in: English

Dušica Ristić, glasnogovornica Višeg suda u Beogradu, za BIRN – Justice Report je kazala da je dokumentacija iz BiH i Hrvatske – koje zahtijevaju Vučurevićevo izručenje – stigla, ali da se trenutno čekaju određeni dokazi iz MUP-a Srbije.

“Nakon što dobijemo tu dokumentaciju, predmet će biti dostavljen Vanraspravnom krivičnom vijeću Odjeljenja za ratne zločine ovog suda, koje će utvrditi da li su ispunjene pretpostavke za izručenje”, rekla je Ristić, koja nije željela precizirati o kakvoj se dokumentaciji radi.

Ristić je kazala da “ne može nagađati” kada bi mogla biti donesena odluka o eventualnom Vučurevićevom izručenju.

Božidar Vučurević uhapšen je početkom aprila ove godine na graničnom prijelazu između BiH i Republike Srbije, a na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje da je sudjelovao u zločinima u Dubrovniku.

Zahtjeve za Vučurevićevo izručenje pravosudnim organima Srbije uputile su BiH i Hrvatska.

Državno tužilaštvo traži izručenje Vučurevića jer se u BiH vodi istraga protiv njega zbog zločina na području Trebinja, dok je, prema pisanju medija, Hrvatsko tužilaštvo 2008. podiglo optužnicu protiv njega zbog ratnog zločina nad civilima na području Dubrovnika i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Zahtjev da se pravosudnim organima Bosne i Hercegovine izruči Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja, Državno tužilaštvo temelji na činjenici da je osumnjičeni bosanskohercegovački državljanin.

Vučurević je nakon hapšenja bio u ekstradicijskom pritvoru po odluci Višeg suda u Šapcu.

Prema pisanju srbijanskih medija, Viši sud u Šapcu je krajem aprila ove godine odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicijski pritvor.

Nakon što je Vučurevićeva Odbrana podnijela žalbu na ovu odluku, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluku Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora i naložio da o zahtjevima Hrvatske i BiH za izručenje odluči Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao “nadležni sud”.

Svetozar Vujačić, Vučurevićev advokat, kazao je za BIRN –  Justice Report da Vučurević želi biti izručen BiH jer je to “njegova država”, te dodao da on nije mogao počiniti zločine u Hrvatskoj.

A.S.

This post is also available in: English