Članak

Izjašnjenje o krivici Gorana Hadžića odgođeno

26. Jula 2011.00:00
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK) na prvom pojavljivanju pred sudijama Tribunala u Haagu zatražio je dodatno vrijeme prije nego se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za zločine u Hrvatskoj.

This post is also available in: English

Na prvom pojavljivanju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Hadžića je zastupao srbijanski advokat Vladimir Petrović, koji je rekao da je Hadžić zaprimio izmijenjenu optužnicu Haškog tužilaštva te da ju je “proanalizirao”.

Hadžić je odbio da mu se na prvom pojavljivanju u sudnici pročita optužnica.

Na pitanje sudije O-Gon Kwona, zamjenika predsjednika MKSJ-a, koji je vodio prvo pojavljivanje pred Tribunalom, Petrović je rekao da se Hadžić “neće izjašnjavati o krivnji na ovom ročištu”.

Sudija Kwon je rekao da će u roku od 30 dana biti određen novi termin ročišta na kojem će se Hadžić izjasniti o krivici.

Hadžić, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1991. i 1992. na području RSK-a, uhapšen je u Srbiji u srijedu, 20. jula ove godine, nakon više od sedam godina provedenih u bjekstvu.

D.Dž.

This post is also available in: English