Članak

Gajić: Moguće priznanje krivice

17. Maja 2011.00:00
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Bihaću, Odbrana Pavla Gajića je izrazila spremnost da pregovara s Tužilaštvom BiH o priznanju krivice.

This post is also available in: English

Čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva BiH započelo je suđenje Pavlu Gajiću, optuženom za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima na području Bihaća. Odbrana optuženog nije iznosila uvodnu riječ, već je izrazila spremnost za postizanje sporazuma o priznanju krivice.

“Tužilaštvo BiH će tokom dokaznog postupka saslušati 13 svjedoka i izložiti materijalne dokaze, koji će van svake sumnje dokazati da je optuženi počinio zločine nad ratnim zarobljenicima u Sokocu”, rekao je Dragan Čorlija, tužilac Tužilaštva BiH, iznoseći uvodnu riječ.

Odbrana optuženog je kazala da bi trebali “pronaći alternativu ovom postupku” kako bi optuženi mogao poboljšati zdravstveno stanje, najavivši zainteresiranost da pregovara s Tužilaštvom BiH o priznanju krivice.

“Razmotrit ćemo mogućnost da se sklopi sporazum. Ukoliko postoji dobra volja, sada je pravo vrijeme. Ali ako ne dođe do sporazuma, možemo na narednom ročištu početi saslušavati svjedoke”, istakao je Čorlija.

Tužilaštvo BiH tereti Pavla Gajića, bivšeg pripadnika jedinice “Orlovi Grmeča” u sklopu Vojske Republike Srpske (VRS), da je 24. novembra 1994. godine bajonetom ubio pripadnika Armije BiH (ABiH) u Sokocu (općina Bihać).

Početak suđenja Gajiću je nekoliko puta odgađan, kako bi tim vještaka medicinske struke procijenio da li je fizički i psihički sposoban da prisustvuje suđenju.

“Još jedan tim doktora i psihijatara je pregledao optuženog i rekao kako je on bolje nakon terapije”, kazala je Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Optuženi Gajić se obratio Sudskom vijeću istaknuvši da je sada s njim sve u redu.

Gajić je u pritvoru od decembra prošle godine, kada je uhapšen u selu Ribnik, u blizini Ključa.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. maj 2011.

V.H.

This post is also available in: English