Članak

Tomić i Josić: Preslušavanje iskaza svjedoka

10. Maja 2011.00:00
Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, Apelaciono vijeće Suda BiH započelo je preslušavanje iskaza svjedoka Optužbe datih u prvostepenom postupku.

This post is also available in: English

Pred Apelacionim vijećem preslušani su iskazi svjedoka Nurije Nuhanovića i Šerifa Islamovića koje su dali na suđenju Ljubi Tomiću i Krsti Josiću.

Tomić i Josić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), terete se za ratne zločine protiv bošnjačkih civila počinjene u Kozluku (opština Zvornik) 26. marta 1992. godine. Prvobitna optužnica ih je teretila za ubistvo Izeta i Šemse Nuhanovića, kao i Muradifa Ibrahimovića, u šumi zvanoj Marhoši (opština Zvornik).

Prvostepenom presudom iz marta 2010. godine, Tomić i Josić su oslobođeni optužbi jer Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati navode optužnice. Na ovu presudu je uložena žalba Tužilaštva BiH, koju je Apelacioni sud prihvatio i ukinuo prvostepenu presudu i odredio ponovno održavanje suđenja.  

Ponovno suđenje Tomiću i Josiću počelo je 5. aprila ove godine.

U svom svjedočenju od 28. septembra 2009. godine, Nurija Nuhanović se prisjetio kako se zajedno sa sinom, rođakom i komšijom skrivao u šumi od pripadnika VRS-a kada su Tomić i Josić počeli pucati u njegovom pravcu.

Nuhanović je kazao da je pobjegao, dok su preostala trojica ostali ležati.

“Pobjegao sam, i mislio sam da će i oni bježati sa mnom, ali nisam vidio da me prate. Ljubo je ispucao tri ili četiri metka u njihovom pravcu”, kazao je svjedok Nuhanović, istaknuvši da je kosti te trojice ljudi u aprilu 2003. na tom mjestu pronašao vlasnik zemlje.

Tokom svjedočenja pred Sudom BiH 12. oktobra 2009. godine, Šerif Islamović je kazao da su on i grupa drugih muškaraca naišli na Nuhanovića odmah nakon tog incidenta, kad se on pojavio “blijed od šoka” u južnom dijelu šume. Islamović je rekao da je zabranio Nuhanoviću da ode nazad i provjeri šta se desilo sa ostalim ljudima, jer su se bojali da su vojnici još uvijek tamo.

Svjedok je kazao da su drugi mještani naišli na tijela nekoliko dana kasnije.

“Mještani sela Kaldurani, koji su prošli pored nas dva ili tri dana nakon ubistva, rekli su nam da su prepoznali Izetovo i Šemsino tijelo. Dodali su da je jednom od njih bio odsječen jedan, a drugome nekoliko prstiju”, kazao je Islamović.

Svjedok se prisjetio kako mu je Nuhanović rekao da su “Tomići” ubili te ljude. Kasnije, nakon rata, svjedok tvrdi da mu je Nuhanović kazao da je te ljude ubio čovjek po imenu Ljubo.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj 2011.

V.H.

This post is also available in: English