Članak

Krsto Savić: Na vrhu piramide progona

30. Marta 2011.15:32
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Krsto Savić bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Gacka, Bileće, Nevesinja i Kalinovika.

This post is also available in: English

Tužilac Munib Halilović je u završnoj riječi pred Apelacionim vijećem Suda BiH rekao da su dokazi potvrdili odgovornost Savića za hapšenje, zatvaranje, ubistva, mučenja, silovanja, deportacije i nestanke na području istočne Hercegovine.

“Njegova pozicija bila je u vrhu piramide progona u Hercegovini”, istakao je tužilac, podsjetivši da je Savić obavljao funkcije načelnika Centra službi bezbjednosti Trebinje i ministra unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina, te je bio član Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske Republike BiH.

Savić je prvostepenom presudom u martu 2009. osuđen na 20 godina zatvora, ali je ovu presudu ukinulo Apelaciono vijeće i obnovilo suđenje.

Tužilaštvo smatra da je Savić bio član udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), čiji je cilj bilo trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s teritorije Republike Srpske, te vjeruje da su izveli dokaze o djelovanju ovog UZP-a.

“Savić, kao najviši policijski službenik u SAO-u Hercegovina, počinio je prvo ubistvo, i to su svi znali. To ubistvo je bilo svojevrsno ohrabrenje drugima. On je rukovodio zločinima u Nevesinju, a iste ili slične zločine počinili su njemu podređeni u Gacku, Bileći i Kalinoviku”, rekao je Halilović.

Tužilac je naveo da kod Savića nije bilo olakšavajućih okolnosti, već samo otežavajućih, uključujući visoku poziciju i masovnost radnji s trajnim posljedicama.

“Ni danas u većini opština ne živi puno nesrpskog stanovništva. U nadležnosti optuženog su bili i Čajniče, Višegrad i Foča, gdje su takođe počinjeni zločini, što je dokazano i presudama ovog suda. Kad se sve ovo uzme u obzir, predlažem kaznu dugotrajnog zatvora, ali ne onu koja je bliža minimalnom trajanju”, kazao je na kraju Halilović.

Odbrana je na početku iznošenja završne riječi navela kako ne spori da su ovi zločini počinjeni, ali da u optužnici nema dokaza o vezi optuženog s tim djelima.

“U optužnici se navodi da je Savić planirao i naredio progon, ali se ne objašnjava na koji način je to učinio. (…) Iznijeli smo dokaze da policija nije imala nikakva ovlaštenja za zatvaranja. U mnoštvu dokaza koje je uvelo, Tužilaštvo nije imalo nijedan da je Savić znao za dešavanja u Gacku”, rekao je branilac Slaviša Prodanović.

On je istakao da je prvi sastanak načelnika policije u ovom području održan 26. juna 1992. godine, a da su prije tog datuma izvršena hapšenja u Gacku, Bileći i Nevesinju.

Odbrana će 31. marta 2011. nastaviti sa iznošenjem završne riječi.

Sa Savićem je prvobitno bio optužen i Milko Mučibabić, nekadašnji policajac u Nevesinju, koji je prvostepenom presudom osuđen na pet godina i tri mjeseca zatvora. Mučibabić je u januaru 2011. preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Marija Taušan


This post is also available in: English