Članak

Karadžić: Optuženi kao “malo jagnje”

25. Februara 2011.00:00
Svjedok Tužilaštva Ramiz Mujkić na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), izjavio je da u optuženom vidi “ubicu svog sina”.

This post is also available in: English

 

Svjedok se nije slagao s Karadžićevim tvrdnjama da su srpske snage izvele napad na naselje Ahatovići kod Sarajeva 30. maja 1992. godine kao odgovor na, kako je objasnio optuženi, napad muslimanskih snaga prethodnog dana na srpska sela.

 

“Da vas ne znam kao krvoločnog lava iz 1992. godine, rekao bih da ste malo jagnje. U vama vidim ubicu moga sina”, rekao je Mujkić, koji se nije mogao složiti s Karadžićem da su civili iz Ahatovića “sklonjeni”.

 

On je na početku svoga svjedočenja 17. februara ispričao da je bio zarobljen i odveden u kasarnu u Rajlovcu, gdje je bio teško fizički zlostavljan, a kasnije prebačen u takozvanu “Planjinu kuću” u Vogošći, gdje su zatočenici također bili izloženi okrutnom postupanju.

 

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine. 

 

Predočavajući pet izjava koje je Mujkić dao prije svjedočenja u Haškom tribunalu 2004. godine, Karadžić je tvrdio da se svjedok “naprasno sjetio” pojedinih događaja.

 

“Ko vam je sugerisao da nakon 12 godina kažete da su vas u Rajlovcu posjetili Mirko Krajišnik i Nikola Poplašen? Zašto ih niste naveli u prvoj, drugoj i ostalim izjavama, nego tek na suđenju Momčilu Krajišniku?”, upitao je Karadžić svjedoka.

 

Mujkić je odgovorio da posjetu Krajišnika i Poplašena nije prvobitno spomenuo jer tada nije znao razlog njihovog dolaska, ali da je naknadno “sklopio mozaik”. 

 

Kako je naveo, on je u Haškom tužilaštvu preslušavao presretnute telefonske razgovore između Bakira Alispahića i Mirka Krajišnika, te Mirka i Momčila Krajišnika o razmjeni zarobljenika.

 

Mirko Krajišnik je brat Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske. Momčilo Krajišnik je u Haškom tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, a Bakir Alispahić je tokom rata bio ministar unutrašnjih poslova Republike BiH.

 

Tužilaštvo je na ovom ročištu započelo sa saslušanjem zaštićenog svjedoka KDZ-020, koji je ranije dva puta svjedočio na suđenjima u Tribunalu.

 

KDZ-020 je, prema njegovoj pisanoj izjavi uvrštenoj u spis, bio svjedok pogoršanja bezbjednosne situacije na području opštine Vogošća, incidenata na nacionalnoj osnovi, podjele u policiji.

 

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 28. februar, kada je planirano da optuženi unakrsno ispituje ovog svjedoka.

M.T.

This post is also available in: English