Članak

Adamović i Lukić: Mirnodopski život u Ključu

13. Decembra 2010.11:48
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, svjedok Odbrane drugooptuženog Marka Adamovića rekao je da je Ključki bataljon tokom 1992. godine djelovao kao u miru.

This post is also available in: English (English)

Dušan Prolić, nekadašnji načelnik saniteta pri Ključkom bataljonu, kazao je da je medicinsku pomoć tokom 1992. godine najviše pružao bošnjačkom stanovništvu u Ramićima.

“Nisam ranjeniku pružio medicinsku pomoć, jer ih nije bilo, a najviše sam pomagao muslimanima. (…) Bio sam ljekar za građanstvo, pošto smo živjeli mirnodopski”, rekao je Prolić.

Svjedok Prolić je dodao da je mobilisan 22. aprila 1992. i da se pripojio Ključkom bataljonu, čija je komanda, kako je kazao, bila u Ramićima (općina Ključ) i odakle je on otišao početkom juna te godine.

Ovaj svjedok je dao iskaz na suđenju Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, bivšim visokorangiranim vojnim dužnosnicima na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović i Lukić su, kao članovi Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i Komande odbrane grada, učestvovali u zločinima protiv čovječnosti, te organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Tokom svjedočenja Prolić je rekao i da optuženi Adamović nije bio prisutan kada je Ključki bataljon krajem maja 1992. godine iz naselja Sitnica otišao u Ključ.

Svjedok je kazao da Vojna policija nije bila u sastavu Ključkog bataljona, koji je, kako je rekao, raspolagao “samo pješadijskim naoružanjem – pištoljima i puškama”.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 15. decembar ove godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English (English)