Članak

Serge Brammertz u posjeti BiH

18. Oktobra 2010.00:00
Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, doputovao je u posjetu BiH, gdje će sa predstavnicima vlasti razgovarati o saradnji naše zemlje sa Tribunalom.

This post is also available in: English

 

U okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a, Brammertz će tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu imati niz sastanaka sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima udruženja žrtava rata.

Ključna tema razgovora biće pomoć Tužilaštvu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji su bosanskohercegovačkom pravosuđu ustupljeni iz Haaga i slučajeva koje je Tužilaštvo BiH samo iniciralo.

Prema pisanju medija iz regiona, najviše zanimanja izazivaju najavljeni sastanci sa Miloradom Barašinom, glavnim tužiocem BiH, kao i članovima Predsjedništva BiH.

Brammertz će tokom posjete Sarajevu razgovarati i sa predstavnicima udruženja žrtava rata iz BiH.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, za Justice Report je kazala da će od glavnog haškog tužioca tražiti što prije hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, dvojice preostalih haških optuženika koji su još uvijek na slobodi.

“Evropa ne smije dati zeleno svjetlo Srbiji za ulazak u Evropsku uniju sve dok su Mladić i Hadžić na slobodi. Tražićemo od Brammertza da Tužilaštvo u Haagu pritisne Srbiju, kako bi konačno uhapsili sve haške optuženike”, kazala je Subašić.

Tokom sastanka sa Brammertzom predstavnici udruženja žrtava insistiraće i na pomoći koju Tužilaštvo u Haagu može da pruži Sudu i Tužilaštvu BiH kako bi se predmeti ratnih zločina što prije rješavali.

“Ovim tempom predmeti ratnih zločina na Sudu BiH se neće završiti za još 300 godina. Svjedoci umiru, dokazi nestaju i smatramo da je pomoć haških tužitelja i sudija ovdje neophodna”, kazala je Subašić.

Brammertz će u Bosni i Hercegovini boraviti do 20. oktobra, a nakon toga putuje u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj. U prvoj sedmici novembra glavni tužilac će posjetiti i Srbiju.

D.E.

    This post is also available in: English