Članak

Korićanske stijene: Svjedočenje zatvoreno za javnost

17. Novembra 2009.13:19
Zaštićeni svjedok Tužilaštva KO15 iskaz dao na ročištu koje je u potpunosti bilo zatvoreno za javnost.

This post is also available in: English (English)

Nakon što je svjedok zatražio mjere zabrane otkrivanja njegovog identiteta prilikom svjedočenja, Sudsko vijeće je donijelo odluku o isključivanju javnosti prilikom njegovog saslušanja.

KO15 je iskaz dao u korist Tužilaštva na suđenju šestorici bivših prijedorskih policajaca optuženih za strijeljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Državno tužilaštvo smatra da su Zoran Babić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, bivši pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja sa preko 1.200 civila, koji su vođeni na razmjenu u Travnik.

Kako stoji u optužnici, oko 200 muškaraca je izdvojeno i strijeljano na Korićanskim stijenama, a samo 12 osoba je preživjelo.

Istom optužnicom bili su obuhvaćeni i Damir Ivanković i Gordan Đurić, koji su nakon priznanja krivice osuđeni na 14, odnosno osam godina zatvora.

Ispitivanjem svjedoka KO15 završen je dokazni postupak Tužilaštva u ovom predmetu.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, sljedeće ročište zakazano je za 23. novembar 2009. godine, kada bi Odbrana trebala početi sa izvođenjem svojih dokaza.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)