Članak

Stipe Žulj: Podignuta optužnica za zločine u Kupresu

1. Oktobra 2009.14:54
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv policajca iz Kupresa zbog ubistva jedne osobe 1994. godine.

This post is also available in: English

Stipe Žulj, bivši pripadnik Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) tadašnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB), u Policijskoj upravi Livno, tereti se da je 3. novembra 1994. godine u naselju Olovo, općina Kupres, ubio pripadnika “neprijateljskih snaga”.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužilaštvo tereti Žulja da je kod svoje porodične kuće u naselju Olovo, tokom oružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), s jedne strane, i oružanih snaga Srpske Republike BiH, s druge strane, ubio Peru Periza nakon što je on pokazao “jasnu namjeru da se preda i podigao ruke uvis”.

Žulj je nakon toga nekoliko puta Periza udario rukom u predjelu glave i “u namjeri da ga liši života” pucao iz pištolja, te potom iz njegovog džepa uzeo 50 njemačkih maraka.

Početkom septembra 2009. godine Žulja su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna (HRHB) je bila politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u BiH. U novembru 1991. godine osnovana je kao zajednica, a u toku 1993. proglašena je republikom. Ukinuta je u martu 1994. godine, a njenim liderima i osnivačima trenutno se sudi u Haagu zbog ratnih zločina.

This post is also available in: English