Članak

Stanković: Čekanje na odluku o nadležnosti

30. Juna 2009.00:00
Tužilaštvo BiH iznijelo žalbu tražeći da se osobama optuženim za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bijegu sudi pred Državnim sudom.

This post is also available in: English

Miroslav Marković, državni tužilac, zatražio je od Apelacionog vijeća Suda BiH da preinači prvostepenu presudu kojom se ovaj sud proglašava nenadležnim za suđenje osobama optuženim za pomaganje pri bjekstvu Radovana Stankovića, osuđenog za ratne zločine.

Odluku o žalbi Vijeće će donijeti “u zakonskom roku”.

Optužnica tereti Mileta Krsmanovića, Miroslava Blagojevića, Zdravka Vreču, Dragana Mašića, Srđana Vilotića, Miru Prodanovića i Gorana Miloševića za “nesavjestan rad u službi”, Brankicu Davidović i Ranku Dragičević za “falsifikovanje isprava”, te Ranka Stankovića, brata odbjeglog osuđenika, za “omogućavanje bjekstva lica lišenog slobode”.

Ranko Stanković, Brankica Davidović i Ranka Dragičević nisu prisustvovali ovom ročištu, a njihovi branioci nisu obrazložili izostanak.

Radovan Stanković pobjegao je 25. maja 2007. godine iz zatvora u Foči, gdje je služio 20-godišnju kaznu zbog zločina protiv čovječnosti. Ovaj bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) bio je jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči, gdje su brojne žene, djevojke i djevojčice silovane.

U septembru 2008. godine podignuta je optužnica protiv deset osoba koje se terete za pomaganje pri bjekstvu, a sudija Branko Perić je 3. februara 2009. donio odluku o nenadležnosti Suda BiH za njihovo procesuiranje, obrazloživši da tim činom “nije narušen ugled države”.

“Značenje kaznenog predmeta Radovana Stankovića, koji je uz pomoć optuženih pobjegao, u cijelosti zadovoljava kriterije narušavanja ugleda BiH”, kazao je tužilac Miroslav Marković na ovom ročištu.

Tužilac je podsjetio i na to da je sudija za prethodno saslušanje donio osam rješenja kojima je odbio prigovore Odbranâ na nenadležnost ove institucije.

S druge strane, Odbrane su isticale kako bi Apelaciono vijeće trebalo odbiti žalbu Tužilaštva jer je prvostepeno vijeće donijelo “pravednu presudu”, naglasivši, između ostalog, kako nadležnost Suda BiH “nije izvorna”, te se ona treba dokazivati.

“Rješenje o nadležnosti Suda BiH nikad nije postalo pravosnažno. Prvostepena presuda je potpuno pravilna i ispravna jer nema nadležnosti Suda BiH zbog toga što nema rješenja kojim je ta nadležnost utvrđena”, kazao je Dragiša Jokić, branilac Brankice Davidović.

“Po čemu to sud u Foči, koji je stvarno nadležan, ima neke veze s bijegom, pa da mu se ovako uzima stvarna nadležnost? Radovan Stanković nije pobjegao iz sudnice suda u Foči. Na ovakav način tužilac sumnja u nepristrasnost sudova u Republici Srpskoj”, kazao je Radoje Grabovčić, advokat Miroslava Blagojevića.

Slaviša Prodanović, koji zastupa Miru Prodanovića, kazao je da postoji velika “medijska hajka” oko ovog predmeta, te je stoga zamolio Sud da “odoli pritiscima i pokaže hrabrost”.

“Kad politika uđe na vrata sudnice, pravda bježi kroz prozor”, istakao je Prodanović.

This post is also available in: English