Članak

Interpol razmatra zahtjev za crvenim potjernicama

3. Juna 2009.00:00
Interpol još uvijek nije donio odluku o raspisivanju crvenih potjernica protiv državljana BiH.

This post is also available in: English

Interpol još uvijek razmatra zahtjev iz Srbije za raspisivanje 13 crvenih potjernica za državljanima BiH koje srbijansko pravosuđe sumnjiči za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđeno je za BIRN – Justice Report iz press ureda ove institucije.

“Srbijanski zahtjev Interpolu da se izda 13 crvenih potjernica za bosanske državljane trenutno se razmatra u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY)… Interpol neće komentarisati ovo pitanje dok se razmatranje ne završi”, saopćeno je.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je krajem prošle godine istragu protiv 18 bosanskohercegovačkih državljana koje sumnjiči za ubistvo jednog broja vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) počinjeno u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Vidi http://www.bim.ba/bh/163/10/18322/

Dostupne informacije govore da je srbijanski istražni sudija odredio pritvor i navodno izdao naredbu za raspisivanje potjernica za 13 osoba, ali i da se njihov broj može povećati. Imena lica s potjernice nisu zvanično objavljena. Prema informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, za sada su za ovim osobama raspisane difuzne potjernice.

Ured Interpola u Beogradu je u maju ove godine podnio zahtjev za raspisivanje crvenih potjernica protiv više osoba koji se dovode u vezu sa ubistvima više pripadnika JNA koji su se kretali u koloni vozila u proljeće 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Crvena potjernica Interpola se koristi radi hapšenja i ekstradicije traženih osoba na osnovu naloga za hapšenje. Obaveza BiH, kada je u pitanju crvena potjernica, jeste da locira tražene osobe radi njihovog hapšenja i ekstradicije.

Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH, otputovao je 2. juna u Lyon, kako bi, između ostalog, razgovarao s predstavnicima Interpola o slučaju “Dobrovoljačka ulica”.

“Ministar Sadović će zatražiti detaljne informacije o statusu difuznih potjernica. Tim prije što je Interpol Beograd njihovim raspisivanjem prekršio član 3. Statuta Interpola i potjernice raspisao isključivo iz političkih razloga, o čemu je ministar Sadović odmah obavijestio Generalni sekretarijat Interpola i zatražio njihovo povlačenje”, stoji u saopćenju Ministarstva sigurnosti.

    This post is also available in: English