Regionalna konferencija tužilaca

26. Maja 2009.11:40
Treća regionalna konferencija tužilaca o ratnim zločinima održava se u Hrvatskoj.

Glavni tužilac Državnog tužilaštva u Bosni i Hercegovini Milorad Barašin sudjeluje u Regionalnoj konferenciji tužilaca koja se održava na Brijunima (Hrvatska). Glavna tema konferencije je procesuiranje ratnih zločina.

Konferencija je s radom počela 25. maja, a završit će u srijedu, 27. maja.

Ovo je treća po redu konferencija tužilaca na kojoj se raspravlja o ratnim zločinima i njihovom procesuiranju u regionu. Pored tužilaca iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore… u radu konferencije učestvuju predstavnici Haškog tužilašva, te ambasador SAD-a za pitanja ratnih zločina Clint Williamson.

Centralne teme konferencije su međusobna saradnja zemalja regiona, kao i saradnja s tužilaštvom pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u radu na predmetima ratnih zločina. Na konferenciji će se razgovarati i o temama koje se odnose na poboljšanje baza podataka o ratnim zločinima, zaštitu svjedoka u predmetima ratnih zločina, kao i o drugim aktuelnim pitanjima u vezi s procesuiranjem predmeta ratnih zločina.

Prema saopćenju iz Tužilaštva BiH, međunarodni saradnik Johnatan McCaskill je na konferenciji imao izlaganje i prezentaciju o mehanizmima novog pristupa u analizi i praćenju predmeta ratnih zločina.

Milorad Barašin će biti moderator na sesiji pod nazivom “Tranzicioni timovi – od ideje do realizacije”, koja se odnosi na aktivnosti u vezi s procesom okončanja mandata MKSJ-a i prijenos predmeta pravosuđu BiH.