Članak

Kenijska policija objavila ime uhapšenog

27. Marta 2009.00:00
Kako izvještavaju novinske agencije, čovjek uhapšen u Keniji zove se Igor Mejaski i nije osoba za kojom traga Tribunal u Haagu.

This post is also available in: English

Policijski izvori i osobe koje tvrde da poznaju uhapšenog Igora Mejaškog kažu kako je radio u hotelu “Whitesands”, malo sjevernije od Mombase, obalnog grada na Indijskom okeanu.

Kenijska policija tvrdi da on posjeduje hrvatski pasoš, ali je moguće da se služio lažnim dokumentima. Jedan policijski zvaničnik iz Hrvatske također je nagovijestio kako Mejaški možda nije njegovo pravo ime.

 “Za njim se traga već dugo vremena. Samo hapšenje je obavljeno nakon detaljnih detektivskih istraga”, kazao je za agenciju Reuters policijski službenik iz Mombase, koji je želio ostati anoniman.

On je rekao kako ovoga čovjeka traži jedan međunarodni tribunal, no u petak je Interpol, a potom i haško Tužilaštvo, negiralo da je uhapšeni bilo Ratko Mladić bilo Goran Hadžić, javlja AFP.

Ratko Mladić i Goran Hadžić su dva najtraženija haška bjegunca i još uvijek su na slobodi. Međutim, ne postoje naznake da je osoba uhapšena u Keniji jedan od ove dvojice.

 Pritvorenik je trebao biti prebačen u petak avionom iz Mombase u kenijski glavni grad Nairobi.

 Glasnogovornik zamjenika šefa kenijske policije Charles Owino kazao je kako identitet i državljanstvo uhapšene osobe još uvijek nisu precizno utvrđeni iako ona posjeduje hrvatski pasoš.

 “Ukoliko se za nekom osobom traga, onda bi svakako bilo vjerovatno da ta osoba koristi falsificirane dokumente”, kazao je on.

 “Završimo prvo istrage. Ne biste trebali žuriti. Kada dobijemo definitivne informacije, obavijestit ćemo vas, baš kao i ostatak svijeta.”

Jedan policijski zvaničnik iz Hrvatske odbio je potvrditi da se osoba zaista zove Igor Mejaski, ali je za agenciju Reuters izjavio: “To je važeći pasoš neke osobe registrirane u Hrvatskoj, ali osoba pod tim
imenom nije na našoj listi osoba za kojima se traga… Poslali smo fotografiju u Interpol kako bi se izvršila provjera i poređenje. Moguće je da pasoš koristi neka druga osoba.”

This post is also available in: English