Članak

Nikačević: Presuda 17. februara

10. Februara 2009.10:55
U završnoj riječi Odbrana Miodraga Nikačevića zatražila od Sudskog vijeća oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Opisujući optuženog kao “policajca koji je u nemogućim uslovima činio sve da pomogne civilima bez obzira na etničku pripadnost”, Odbrana Miodraga Nikačevića je u završnoj riječi zatražila od Suda da donese oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 17. februar 2009. godine.

Miodrag Nikačević, bivši policajac iz Foče, optužen je za silovanje dviju žena u ovome gradu tokom 1992. godine, kao i za privođenje jedne osobe, koja je potom odvedena u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, odakle je nestala.

Izet Baždarević, Nikačevićev branilac, opisao je iskaze dviju oštećenih u ovom predmetu kao “pune kontradikcije”, te ih optužio da su svjedočile protiv optuženog “kako bi dobile status civilnih žrtava rata i osigurale naknadu”.

“Obje žrtve navodnog silovanja prvi put su prijavile taj zločin 2007. godine, dakle 15 godina nakon činjenja. To su uradile u Udruženju ‘Žene – žrtve rata’, a ne organima gonjenja. Sada dobivaju naknadu od vlasti i to je mogući motiv za njihovo svjedočenje i upitna je njihova vjerodostojnost”, kazao je Baždarević.

Odbrana Nikačevića također je napomenula kako je optuženi “na razne načine štitio” obje oštećene tokom ratnog perioda u Foči, te da su one “neko vrijeme boravile u njegovom stanu s drugim ženama koje su se krile, te se stoga postavlja pitanje zašto bi im nanio zlo”.

Govoreći o drugoj tački optužnice, kojom se Nikačević tereti za “nezakonito hapšenje i pritvaranje” Rasima Klapuha, Odbrana je kazala da je optuženi “samo izvršavao naređenja”.

“Nikačević je bio običan policajac koji je tokom rata mobilisan, te je morao izvršiti naređenja vojske. Svi svjedoci su potvrdili da je Nikačević doveo Klepuha do Vojne policije živog i zdravog, dalje on ništa više nije ni mogao”, ocijenio je Baždarević.

Optuženi Nikačević pridružio se završnoj riječi svog branioca, i izrazio “iskreno žaljenje za sve žrtve u proteklom ratu”.

This post is also available in: English