Članak

Krsto Savić pušten iz pritvora

26. Januara 2009.14:10
Odlukom Suda BiH Krsto Savić pušten iz pritvora, ali su mu određene mjere zabrane.

This post is also available in: English (English)

Nakon što je optuženiproveo više od godinu dana u pritvoru, Sud BiH je donio rješenje o puštanjuKrste Savića na slobodu, uz mjere zabrane.

Krsto Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optuženje za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Nevesinje,Kalinovik, Bileća i Gacko. Istom optužnicom obuhvaćen je i Milko Mučibabić,policajac iz Nevesinja.

Obojica su uhapšeni u septembru 2007. godine, a Sud BiH je u oktobru 2008.Mučibabiću ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane.

Prema odluci Suda kojom je Krsto Savić pušten na slobodu, optuženom je zabranjenoda napušta mjesto boravišta “bez prethodnog odobrenja Suda”, te su mu oduzeteputne isprave i lični dokumenti. Optuženi je dužan da se dva puta dnevno javljau policijsku stanicu Trebinje, o čemu tamošnji službenici moraju svakodnevnoobavještavati Sud BiH.

Pored ovoga, optuženom se zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima, saoptuženim i“mogućim pomagačima”, te da “o svom slučaju ne smije razgovarati s bilo kimosim sa svojim braniocem”.

“Optuženom se zabranjuje obavljanje poslovnih djelatnosti i službenih dužnostiu policijskim i vojnim organima, kao i svih ostalih poslova u vezi sa ovimkrivičnim postupkom”, navodi se u rješenju.

Povezani članci

This post is also available in: English (English)