Članak

ICTY/MKSJ: Nova web stranica Tribunala

15. Decembra 2008.10:43
Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju promovisali u Sarajevu novu web stranicu.

This post is also available in: English

Nova web stranica Tribunala u Haagu www.icty.org puštena je u rad prošle sedmice, a predstavnici Ureda za odnose s javnošću su 15. decembra krenuli u njenu promociju u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

Prva promocija održana je u Sarajevu, a već 16. decembra uslijedit će promocija i u Banjoj Luci.

“Naš je cilj da web ima suštinsku ulogu u premošćavanju geografskog jaza između Tribunala i svijeta. Ovo je nastavak napora da se dopre do ciljnih grupa i da ostane vrijedan resurs informacija za sljedeće generacije”, kazao je John Hocking, zamjenik registrara u Tribunalu.

Nova stranica pruža detaljan pregled aktivnosti Tribunala, mogućnost video praćenja dešavanja u sudnicama, pregled dešavanja od osnivanja do danas…

“Nadamo se da će ova internet stranica biti interesantna kako široj javnosti, tako i specijalizovanim grupama, počevši od pravnih stručnjaka do zajednica koje su najviše pogođene zločinima kojima se Međunarodni sud bavi”, stoji u saopćenju Tribunala.

Novost je interaktivna mapa koja omogućava korisnicima da vide područja na kojima su izvršeni zločini za koje se na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) vode suđenja. Još jedna velika novost je poglavlje Glas žrtava, u kojem korisnici mogu pronaći podatke o svjedočenjima, snimke nekih iskaza…

“To je počast onima koji su se usudili doći i gledati u oči onima čije su bili žrtve. Ovo je samo djelić onoga što je rečeno pred Tribunalom i to svjedoči o hrabrosti ljudi koji su došli”, kazala je na promociji Nerma Jelačić, glasnogovornica ove institucije, dodavši da nova stranica služi kao “most između Tribunala, koji je daleko u Haagu, i zajednica kojih se informacije o njegovom radu najviše tiču”.

Na stranici su dostupni i podaci o priznanjima krivice, te detalji o dvojici preostalih bjegunaca – Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Pored toga, na novoj stranici svi koji je posjete mogu naći više podataka o samom Tribunalu, uvid u historiju sukoba u bivšoj Jugoslaviji, opis glavih tijela Međunarodnog suda…

U poglavnju Predmeti moguće je pregledati više od 30.000 dokumenata – optužnica, odluka, naloga, transkripata i presuda, dok se u poglavlju Pravna bibilioteka nalaze pravni dokumenti kojima je uređeno funkcionisanje Međunarodnog suda.

Novost je i arhiva vijesti i galerija fotografija.

Također, pripremljeni su brojni posebni prilozi o ključnim pitanjima koja se tiču Međunarodnog suda, međunarodne pravde, vladavine prava i mira u bivšoj Jugoslaviji.

This post is also available in: English