Članak

Radić i ostali: Bez saznanja

18. Jula 2008.07:56
Bivši pripadnik Brigadne vojne policije HVO-a kao svjedok Odbrane tvrdi da “nije znao” za postojanje zatvora u Vojnom.

Miroslav Šunjić, bivši zapovjednik voda Brigadne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je od jula do septembra 1993. godine bila na području Bijelog Polja, tvrdi da nije znao za postojanje zatvora u Vojnom kod Mostara.

Ovaj svjedok je dao iskaz u korist Dragana Šunjića, potvrdivši da ga poznaje kao pripadnika Djelatne vojne policije HVO-a “koja je držala punktove na području Bijelog Polja”.

Uz Dragana Šunjića, Tužilaštvo tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za formiranje i dešavanja u zatvoru Vojno, gdje su bili zatočeni civili Bošnjaci. Prema optužnici, u Vojnom su zatočenici maltretirani, ubijani, zlostavljani, odvođeni na prinudne radove i silovani.

Svjedok je rekao i da je sa jediniciom prolazio kroz Vojno “kada smo išli na liniju”.

Na pitanje Odbrane da li zna da je Dragan Šunjić imao neku funkciju u Vojnom, svjedok je odgovorio da “nema saznanja”, odnosno da se ne sjeća.

“Mislim da nije imao nikakvu funkciju”, kazao je svjedok Šunjić.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šunjić je bio zamjenik upravnika u zatvoru Vojno.

Svjedok Šunjić je tokom direktnog ispitivanja kazao da su se Brigadna i Djelatna vojna policija u septembru “povukle” u Mostar, gdje su nastavile raditi, da bi u aprilu 1994. godine bila osnovana Druga gardijska diverzantsko-izviđačka brigada, čiji je pripadnik bio i optuženi Šunjić.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. august 2008. godine.