Članak

Kujundžić: Obustava suđenja

20. Maja 2008.16:19
Stručni tim ljekara utvrdio da je za optuženog Kujundžića neophodna hospitalizacija narednih mjesec dana kako bi utvrdili da li je sposoban pratiti suđenje.

Sve dok se na klinici detaljno ne ispita zdravstveno stanje optuženog Predraga Kujundžića – smatra stručni tim ljekara – on ne može dolaziti i pratiti suđenje. Na osnovu ovog mišljenja, koje je iznijelo troje ljekara, Sud BiH je odlučio da se suđenje nastavi 9. juna.

“Kujundžić ne ispoljava trajnu duševnu bolest, nije mentalno retardiran, ali je više puta urgentno hospitaliziran. Iz prijašnjih nalaza vidi se da ima visok krvni pritisak, oštećenje sluha i da je 70 posto invalid. Na osnovu internističkog i neurološkog nalaza zabilježena je kriza svijesti i neophodna je hospitalizacija”, zaključak je stručnog tima vještaka koji je pred Sudskim vijećem predstavila neurolog Marija Kaučić-Komšić.

Predrag Kujundžić se, prema optužnici Tužilaštva BiH, tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, komandujući jedinicom “Predini vukovi”, učestvovao u progonima, okupaciji sela, pljački imovine, ubistvima, silovanjima, stavljanjima u ropstvo, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Doboj.

Stručni tim ljekara, sastavljen od jednog neurologa i dvaju internista, zaključio je i na osnovu prijašnje ljekarske dokumentacije optuženog Kujundžića, a i iz pregleda koji su uradili tokom pravljenja nalaza i mišljenja, da je on “nesposoban za dolazak na sud i praćenje suđenja”.

Optuženi Kujundžić se već nalazi u bolnici od 13. maja, kada je, kako je na prethodnom ročištu obrazloženo, “primljen zbog glavobolje u potiljku, šumova u ušima i navodnog gubitka svijesti”.

“U idućih mjesec dana izvršit ćemo internističke i radiološke pretrage Kujundžića i tek onda ćemo moći dati potpuni nalaz i mišljenje o zdravstvenoj sposobnosti optuženog”, kazala je Kaučić-Komšić, istaknuvši da je optuženom potrebno uraditi snimanje magnetnom rezonancom, ponovno ispitati sluh i napraviti još neke pretrage.

Internista Radojka Golijan, koja je sudjelovala u pravljenju nalaza i mišljenja o zdravstvenom stanju optuženog, kazala je da Kujundžić nema internističkih smetnji, ali da ima visok pritisak i ubrzan puls, “što zaslužuje terapijski tretman”.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Šaban Maksumić, zadužilo je stručni tim ljekara da do 4. juna 2008. dostave Sudu detaljan nalaz i mišljenje, kako bi se mogao utvrditi daljnji tok suđenja.