Članak

Kurtović: Okončano ispitivanje prvog svjedoka Odbrane

24. Januara 2008.11:59
Unakrsnim ispitivanjem Tužilaštva okončano svjedočenje optuženog, koji je iskaz dao u svoju odbranu

Unakrsnim ispitivanjem okončano je svjedočenje Zijada Kurtovića, optuženog za ratne zločine počinjene na području Hercegovine, koji je iskaz dao u svojstvu svjedoka Odbrane.

Kurtović je optužen da je, kao komandir voda Vojne policije samostalnog bataljona Drežnica Armije BiH, maltretirao 20 Hrvata, civila i vojnika, koji su u oktobru 1993. godine bili zatvoreni u Crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici.

Optuženi je rekao da je “samo čuo” za zarobljenike u crkvi, ali da ih nije vidio. Na pitanja o datumima nekih drugih događaja Kurtović nije mogao precizno odgovoriti.

“Odgovarajući na pitanja u direktnom ispitivanju, sjetili ste se šta ste radili, gdje ste spavali, čak i do koliko sati ste spavali od 30. septembra do 10. oktobra 1993. godine”, primijetila je tužiteljica Vesna Tančica.

Kurtović je rekao da su Hasan Delić i Nijaz Alić bili pripadnici samostalnog bataljona Drežnica, te da su ih u maju 1993. zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Nijaz Spina Alić i Hasan Nuno Delić u optužnici se spominju kao osobe koje su učestvovale u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika.

Suđenje će se nastaviti 7. februara saslušanjem četiri svjedoka Odbrane.