Članak

Naredne sedmice: Novak Đukić se izjašnjava o krivnji

11. Januara 2008.20:58

Nakon što je Sud BiH četvrtog januara potvrdio optužnicu za masakr na Kapiji i granatiranje Tuzle tokom ljeta 1995. godine, Novak Đukić, bivši visoki oficir Vojske Republike Srpske (VRS), u ponedjeljak, 14. januara, izjasnit će se o krivnji.

Sljedeće sedmice, u četvrtak, 17. januara, svjedočenjem optuženog Zijada Kurtovića počet će dokazni postupak Odbrane na njegovom suđenju. Kurtović, bivši pripadnik Armije BiH, optužen je za zlostavljanje civila Hrvata u Crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici kraj Mostara.

Posljednjeg radnog dana naredne sedmice, u petak, 18. januara, saslušanjem prvih svjedoka Tužilaštva počet će glavni pretres protiv Suada Kapića. Optužnica ga tereti da je, zajedno sa drugim vojnicima Armije BiH, učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rejonu sela Dabar, općina Sanski Most.

Prva dva dana sedmice koja slijedi – 14. i 15. januara – Tužilaštvo će predložiti materijalne dokaze protiv Šefika Alića, bivšeg pripadnika Armije BiH koji se smatra odgovornim za zločine nad ratnim vojnim zarobljenicima na području Krajine počinjene u ljeto 1995. godine.

U ponedjeljak slijedi i nastavak suđenja Željku Leleku, optuženom za zločine počinjene u Višegradu tokom 1992. godine. Odbrana će saslušati svoje posljednje svjedoke. Lelek se tereti za ubistva, protjerivanje stanovništva i silovanje žena.

Naredne sedmice – 15. i 16. januara – nastavlja se i suđenje Miloradu Trbiću, koji se tereti za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice. Trbić je u vrijeme zločina bio pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a.

U utorak, 15. januara, slijedi i nastavak suđenja Marku Radiću, koji se zajedno sa Damirom Brekalom, Draganom Šunjićem i Mirkom Vračevićem tereti za zločine nad zatočenicima logora Hrvatskog vijeća obrane u Vojnom kraj Mostara.

Istog dana će Odbrana Mitra Raševića saslušati zadnje svjedoke. Rašević se zajedno sa Savom Todovićem tereti za zločine nad zatočenicima Kazneno-popravnog doma Foča, koji je bio pod kontrolom vlasti RS-a.

U srijedu svoj dokazni postupak počinje Odbrana Mirka Todorovića, koji se tereti zajedno sa Milošem Radićem za učešće u strijeljanju 14 civila na području Bratunca.

Istog dana se, saslušanjem svjedoka Odbrane, nastavlja proces protiv 11 optuženih za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka u selu Kravica, općina Bratunac, u julu 1995. godine, te suđenje braći Rajku i Ranku Vukoviću, optuženima za zločine u Foči, kada će Tužilaštvo saslušati dodatne svjedoke.

U petak, 18. januara, planiran je i nastavak suđenja Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, optuženima za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

    Katarina Janković