Članak

Suspendovan Milenko Tepavčević

7. Decembra 2007.11:31
Milenko Tepavčević suspendovan sa mjesta načelnika u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu

Sead Lisak, vršilac dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), suspendovao je Milenka Tepavčevića, načelnika Odjela za obezbjeđenje lica i objekata. Tepavčević je smijenjen nakon što je Tužilaštvo BiH čelnicima SIPA-e dostavilo obavijest da se protiv njega vodi istraga pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Suspenzija stupa na snagu od 7. decembra i trajat će sve dok traje krivična istraga, odnosno postupak protiv njega”, za Justice Report kaže Selma Delalaić, glasnogovornica SIPA-e.

Prema navodima u medijima, Tepavčević je 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Novi Grad, u dijelu Sarajeva koji je bio pod kontrolom vlasti tadašnje Srpske Republike BiH.

Tepavčević se sumnjiči da je povezan sa ubistvom 37 civila, Bošnjaka i Hrvata, koji su u maju 1992. godine zarobljeni u svojim domovima u naselju Nedžarići i, nakon desetak dana zatočeništva u logoru Kula, ubijeni.

Tijela nekih od ubijenih pronađena su u masovnoj grobnici na planini Romaniji, a identifikovana su i sahranjena 15 godina nakon što je zločin počinjen.

Najmlađa žrtva bio je 18-godišnji Emir Hajdarević, koji je odveden i ubijen zajedno sa svojim ocem.

Za ovaj zločin do sada niko nije odgovarao.

Prema postojećim pravnim propisima, policajci koji su suspendovani sa dužnosti dobijaju 55 posto ličnog dohotka dok se ne okonča postupak protiv njih.