Članak

Intenzivna potraga za ratnim zločincima u Norveškoj

6. Decembra 2007.04:43
Norveška policija u saradnji sa SIPA-om intenzivno traga za osumnjičenim za ratne zločine porijeklom iz BiH

Norveška policija već nekoliko godina vodi istrage pokušavajući identifikovati osobe koje žive u ovoj državi a osumnjičene su za ratne zločine na teritoriji BiH, ali i drugih zemalja kao što je, naprimjer, Runada.

Kako Justice Report saznaje u Ambasadi Norveške u Sarajevu, policija trenutno raspolaže imenima 60 do 70 osumnjičenih koji su u ovu zemlju došli kao izbjeglice iz BiH i Ruande. Dio njih je ostvario pravo na državljanstvo.

Jan Braathu, ambasador Norveške u BiH, za Justice Report kaže da se istrage vode već duži period, da je prva počela još 2005. i rezultirala je hapšenjem u maju ove godine, te da je tempo istraga intenziviran u toku prošle i ove godine.

U maju ove godine uhapšen je Mirsad Repak, koji je sa porodicom došao u Norvešku 1993. godine, da bi nekoliko godina kasnije dobio i državljanstvo. On se od maja nalazi u pritvoru, a kako je norveški državljanin, moguće je da će mu se suditi pred tamošnjim sudovima. Repak je osumnjičen za zločine počinjene na području Hercegovine.

Ambasador Braathu za Justice Report kaže da su moguća i nova hapšenja, s obzirom da tamošnja policija intenzivno vodi istrage, te da sarađuje sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH.

Ambasador je također potvrdio da će norveška policija uraditi reviziju dokumenata osoba koje su iz BiH došle u ovu zemlju, ali “nisu sve osobe osumnjičene, nego je istraga ciljana”.