Članak

Porodica Karadžić se žalila na odluku Suda BiH

29. Novembra 2007.12:45
Nakon razmatranja žalbe porodice Karadžić, Apelaciono odjeljenje Suda BiH će odlučiti da li će im biti privremeno zabranjeno da raspolažu imovinom

Dragiša Jokić, advokat porodice Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine pred Tribunalom u Haagu, uložio je žalbu na odluku Suda BiH o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom koja se odnosi na porodicu koju zastupa, saznaje Justice Report.

Jokić tvrdi da je odluka donesena 23. novembra ove godine, ali o detaljima žalbe – koja je, prema njegovom saznanju, proslijeđena Apelacionom odjeljenju Suda BiH – nije mogao govoriti.

U odluci Suda BiH privremena zabrana raspolaganja imovinom odnosi se na kuću Karadžićeve supruge Ljiljane Zelen-Karadžić koja se nalazi u naselju Krivače, zatim na stan njegove kćerke Sonje i njenog supruga Branislava Jovičevića, te na poslovni objekat u izgradnji. Na spisku je, također, i stan Karadžićevog sina Saše.

Svi objekti se nalaze na području Pala, gdje je Radovan Karadžić, ratni vođa bosanskih Srba, bio stacioniran u toku 90-ih. Karadžić već deset godina uspješno izbjegava međunarodnu potjernicu koju je za njim izdao Haški tribunal, tereteći ga za genocid i ratne zločine počinjene na teritoriji BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema postojećem zakonu koji je donesen 2006. godine, privremenim mjerama se licima onemogućuje da prodaju ili ostvaruju bilo kakvu finansijsku dobit u vezi s imovinom koja je predmet odluke.

“Riječ je o izuzetno kompliciranom predmetu, koji bi se trebao voditi po Krivičnom zakonu BiH. Po meni, odluka nije mogla biti donesena bez saslušanja članova porodice, ali to je dijelom predmet žalbe”, kazao je Jokić, istaknuvši da se privremenim mjerama “želi spriječiti pomaganje Karadžiću pri bjekstvu”.

U Sudu BiH nisu mogli ni potvrditi, ali ni demantovati da li je odluka donesena. Predstavnica odjela za odnose s javnošću Državnog suda Selma Hadžić je kazala: “Zbog istrage koja se provodi, ne mogu reći da li je odluka donesena.”

U Državnom tužilaštvu također nisu htjeli ništa reći u vezi s ovim mjerama.

Osim u slučaju porodice Karadžić, u Sudu BiH je ranije donesena odluka o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom osumnjičenima za pomaganje pri bjekstvu haškom optuženiku Stojanu Župljaninu, po kojoj je blokirana imovina njegovom sinu.

Međunarodna zajednica već duže vrijeme insistira da ove mjere budu iskorištene protiv članova porodice Karadžić, ali i ostalih haških bjegunaca koji se nalaze u BiH.

Više o ovim zahtjevima možete pročitati na http://www.bim.ba/bh/85/10/5327/