Članak

Janković: Donesena pravosnažna presuda

19. Novembra 2007.00:00
Apelaciono vijeće potvrdilo je presudu prema kojoj je Gojko Janković, vođa paravojne formacije iz Foče, osuđen na 34 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo je pravosnažnom presudu Prvostepenog vijeća kojom je Gojko Janković osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 34 godine zbog zločina protiv čovječnosti.

Janković je od aprila 1992. godine bio na čelu manje paravojne formacije koja je djelovala u sklopu IV bataljona Fočanske taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS).

Odlukom Apelacionog vijeća Janković je oslobođen krivice po jednoj tački optužnice, u kojoj ga je Tužilaštvo teretilo da je, zajedno sa drugom osobom, između 7. aprila i kraja maja 1992. godine više puta silovao ili učestvovao u silovanju zaštićene svjedokinje E, koja je živjela na području općine Foča.

U toku dokaznog postupka, Tužilaštvo je ovu tačku naknadno dodalo na već postojeću optužnicu, u kojoj se Janković teretio u devet tačaka.

Odlukom Apelacionog vijeća potvrđena je prvostepena presuda izrečena u februaru ove godine, kojom se Gojko Janković proglašava krivim za silovanja, mučenja i držanje u seksualnom ropstvu. Među najtežim zločinima za koje je oglašen krivim jeste silovanje 12-godišnje AB u “Karaman kući” u selu Miljevina kraj Foče, te višestruko silovanje nekoliko maloljetnica u dobi od 15, 16 i 17 godina.

Zaštićenu svjedokinju 186 Janković je više mjeseci držao u seksualnom ropstvu na više lokacija u i oko Foče, zbog čega je i proglašen krivim.

Proglašen je krivim i za prisilno preseljenje stanovništva, protuzakonito zatvaranje, ubistva i mučenja Bošnjaka sa područja općine Foča, koja je počinio kao vođa paravojne formacije.

Optužnica protiv Gojka Jankovića prvobitno je podignuta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Nakon osam godina skrivanja, Janković se predao u martu 2005. godine, potom je prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu, ali je cijeli slučaj ustupljen Sudu BiH 8. decembra 2005. godine.

Predmet Gojka Jankovića je drugi predmet koji je Haški tribunal ustupio vlastima Bosne i Hercegovine na daljnje procesuiranje.

This post is also available in: English