Članak

Todorović i Radić: Ubistvo sestre Amera Ramića

12. Novembra 2007.00:00
Svjedok Tužilaštva koji je preživio strijeljanje u selu Borkovac prepričao je što mu se desilo 20. maja 1992. godine, kada je izgubio sestru

This post is also available in: English

Amer Ramić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Bratunca, preživio je strijeljanje u selu Borkovac. Prepoznajući optužene u sudnici i identifikujući ih kao vinovnike ovog zločina, Ramić se prisjetio kako je ubijena i njegova sestra.

“Zadnje što sam čuo bilo je da je uzdahnula. Pucali su joj u glavu. Kada je pala, njena glava je bila iznad moje. Osjetio sam kako mi njena krv teče preko lica i očiju”, ispričao je svjedok.

Prema navodima optužnice, Mirko Todorović i Miloš Radić su, sa još četiri pripadnika srpske vojske, 20. maja 1992. godine u selu Borkovac kraj Bratunca napali grupu od četrnaest civila Bošnjaka, te ih potom na padini kod mjesnog potoka strijeljali.

Amer Ramić i njegova sestra Hamedina zarobljeni su u maju 1992. godine u šumi, gdje su se krili nakon što je srpska vojska ušla u njihovo selo. Amer je tada imao 18 godina.

“Krili smo se do 20. maja 1992. godine, kada su nas pohvatali i zarobili. U grupi od šest vojnika prepoznao sam Mirka Todorovića i bilo mi je lakše. Očekivao sam da će nas spasiti, ipak sam tog čovjeka poznavao čitav život”, rekao je Ramić, dodavši da su Todorović i Radić bili njegove komšije.

“Kada su nas postrojili, bio sam oči u oči sa Milošem Radićem. Pokušao sam mu dati neki znak da nam pomogne. Nije ni trepnuo. Gledao me je blijedo kao da me nikada u životu nije vidio. Shvatio sam da nam nema pomoći”, prisjetio se svjedok.

Kako je Ramić rekao, na postrojene civile je pucao “čovjek kovrdžave kose koji je imao oko 40 godina”. Ramić se nakon prvog pucnja okliznuo i pao u potok. Tijela ostalih su padala po njemu. Na kraju su vojnici doveli i njegovu sestru, koju su prethodno izdvojili iz grupe, i ubili je.

Tužilaštvo je pozvalo i svjedokinje Sadetu Hasanović, Rušetu Sulejmanović i Zejnebu Avdić, čiji su muževi također ubijeni u Borkovcu 20. maja 1992. godine. Sve tri su rekle da su o strijeljanju muževa saznale od preživjelih komšija.

Suđenje se nastavlja 19. novembra 2007. godine, kada Tužilaštvo namjerava saslušati još dva svjedoka.

Povezani članci

This post is also available in: English