Članak

Srbin iz BiH priznao krivicu pred sudom u Americi

6. Augusta 2007.13:58
Milenko Stjepanović je priznao da je dao lažne podatke pri traženju boravišne vize, te bi uskoro mogao biti deportovan u Srbiju.

Američki mediji javljaju da je pred sudom u Salt Lake Cityju okončan još jedan proces protiv državljanina BiH optuženog za davanje lažnih podataka imigracionim vlastima.

Milenko Stjepanović (56) izjasnio se da se osjeća krivim prema navodima optužnice o davanju lažnih podataka. Stjepanović je priznao da je imigracionim vlastima u SAD-u rekao da je služio Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) od 1969. do 1970, ali je prešutio da je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u toku rata u BiH.

Pojavivši se pred sudom u Salt Lake Cityju, Stjepanović je priznao da je bio vojnik VRS-a te da je učestvovao u akciji koja se odvijala u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Stjepanović je jedan od petorice bosanskih Srba koji žive na teritoriji Salt Lake Cityja i koji su 2006. godine uhapšeni i optuženi za davanje lažnih podataka imigracionim vlastima. Svi su se prijavili za izbjeglički status, ali nisu prijavili da su bili pripadnici VRS-a.

Federalni tužilac je tamošnjim medijima rekao da je pod istragom bila i Stjepanovićeva supruga, ali je utvrđeno da je ona pri VRS-u radila kao kuharica, te su optužbe odbačene.

Mediji u Salt Lake Cityju pišu da je izvjesni Branko Ristić, također optužen za davanje lažnih podataka, pristao svjedočiti pred Tribunalom u Haagu o onome što zna u vezi sa Srebrenicom, te će mu, kao protuusluga, biti omogućeno da se ponovo prijavi za američku boravišnu vizu.

Zbog priznanja krivice, tužilaštvo u Salt Lake Cityju je pristalo dati preporuku za Stjepanovića da ne služi zatvorsku kaznu, nego da bude deportovan u Srbiju.

U toku 2005. i 2006. godine, u nekoliko akcija širom SAD-a uhapšeno je više od 50 osoba porijeklom iz BiH pod sumnjom da su dale lažne podatke tamošnjim imigracionim vlastima.

Od decembra 2004. godine u SAD-u je na snazi Anti-Atrocity Alien Deportation Act koji omogućava istragu i hapšenje naturalizovanih građana Amerike osumnjičenih za zločine koje su počinili prije dolaska u ovu zemlju. Prije hapšenja osoba osumnjičenih za zločine u BiH, američke vlasti su slično postupale samo u slučajevima osoba osumnjičenih za zločine počinjene za vrijeme Drugog svjetskog rata.