Članak

Šimšić: Odbrana tražila izuzeće sudija

26. Juna 2007.20:00
Odbrana Bobana Šimšića zatražila je izuzeće sudija Apelacionog vijeća i odlaganje postupka.

Dan prije unaprijed zakazanog termina za iznošenje završnih riječi na kraju obnovljenog postupka protiv Bobana Šimšića, Apelaciono vijeće je primilo zahtjev branioca Veljka Čivše u kojem se traži izuzeće cjelokupnog Vijeća, te odlaganje postupka “do daljnjeg”.

“Budući da se zahtijeva izuzeće cijelog Vijeća, ne mogu reći kada će biti donijeta odluka”, rekla je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća.

Prvostepeno sudsko vijeće Suda BiH u Sarajevu je u julu prošle godine osudilo Šimšića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Višegrad 1992. godine. Obje strane su uložile žalbu na ovu presudu, koju je Apelaciono vijeće poništilo zbog “pogrešno utvrđenih činjenica” te naložilo novi proces.

Branilac je u pisanoj formi obrazložio svoj zahtjev, ali javnost nije upoznata s tim obrazloženjem zahtjeva za izuzeće Apelacionog vijeća.

Ovo nije prvi put da Veljko Čivša ima primjedbe na sastav Apelacionog vijeća u toku obnovljenog postupka. Na samom početku, 9. marta 2007. godine, Čivša je pitao da li je Vijeće “kompetentno da donosi ovu odluku”. Tada nije tražio izuzeće bilo kojeg člana, ali je insistirao na “nepristrasnom suđenju”.

Miletić je tada odgovorila da Sud ima kompetenciju da raspravi slučaj pred zakonom, te da, ukoliko želi da ulaže prigovor, to učini za jednog ili više članova Vijeća, ali sa konkretnim razlozima.

Kada će biti naredno ročište, odnosno kada će odluka biti donesena, za sada nije poznato.