Članak

Andrun: Izricanje presude krajem ove sedmice

13. Decembra 2006.00:00
Završnim riječima obje strane okončan je dokazni postupak u slučaju Nikola Andrun, koji se tereti za zločine počinjene u logoru Gabela u Hercegovini. Presuda će biti izrečena 14. decembra.

This post is also available in: English

Izlaganjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane pred Sudom BiH je okončan dokazni postupak u predmetu Nikola Andrun, koji se tereti za zločine počinjene u logoru Gabela u Hercegovini.

Sudsko vijeće je zakazalo izricanje presude za četvrtak. 14. decembra.

Tužilaštvo tereti Andruna da jekao zamjenik upravnika logora Gabela, u vrijeme sukoba između Hrvatskog vijećao brane (HVO) i Armije BiH, počinio zločin protiv čovječnosti nad bošnjačkim zatočenicima u drugoj polovini 1993. godine.

Andrun se tereti za ubistva,nezakonita zatočeništva i mučenja koja su se dešavala u ovom logoru kraj Čapljine,kao i za prebacivanje zatočenika iz Gabele u logor Silos da bi onemogućio njihovo evidentiranje od strane Međunarodnog crvenog križa.

U završnim riječima Tužilaštvo BiHje preciziralo tri od 13 tačaka optužnice tako što je unijelo promjene u datumima navodno počinjenih diela i navelo imena oštećenih i saučesnika optuženog.

Tužiteljica Vesna Tančica je rekla da je tokom dokaznog postupka dokazana krivica Andruna za počinjene zločine.

Tužilaštvo BiH je tražilo da Sudsko vijeće Nikolu Andruna proglasi krivim i odredi mu višegodišnju kaznu zatvora, “primjerenu za djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom”.

Prema Krivičnom zakonu BiHminimalna kazna za zločin protiv čovječnosti iznosi 10 godina.

Odbrana optuženog je tražila da se presuda izrekne prema Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja zločina.

Ovaj zakon nalaže blažu minimalnu kaznu od pet godina zatvora.

Hamdo Kulenović, odvjetnik optuženog, je u završnim riječima rekao da nijedan svjedok Tužilaštva sa sigurnošću nije mogao reći da je Nikola Andrun bio zamjenik upravnika logora Gabela, niti da je bilo koga ubio ili bio saučesnik u ubistvu.

«Izjave svjedoka su bile subjektivne i ne mogu se prihvatiti kao relevantne», rekao je Kulenović.

Odbrana je zatražila da se iz optužnice isključi mučenje, navodeći da «po definiciji ovog termina, događaji u logoru Gabela nisu dostigli stepen mučenja, jer danas svi svjedoci živenormalno».

Advokati optuženog tržili su od Sudskog vijeća oslobađajuću presudu.

Andrun je uhapšen u Čapljini krajem novembra prošle godine od kada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je potvrđena krajem aprilaove godine, a Andrun se 9. maja izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Povezani članci

This post is also available in: English