Članak

Početak novog pretresa Neđi Samardžiću

26. Oktobra 2006.21:33
Pred Odjelom za ratne zločine državnog suda naredne sedmice će se naći Nenad Tanasković, Dragoje Paunović, Neđo Samardžić, braća Damjanović, Nikola Andrun, Radovan Stanković, Niset Ramić i 11 optuženih za genocid.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine, Odjel za ratne zločine, naredne sedmice je planirano 11 ročišta u osam predmeta.

Nakon praznika, Sud počinje sa radom u utorak 24. oktobra kada su predviđena ročišta Dragoju Paunoviću i Nenadu Tanaskoviću.

Početkom oktobra, Sud je potvrdio optužnicu protiv Nenada Tanaskovića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije tadašnje Srpske Republike BiH, kojeg Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine nad Bošnjacima u Višegradu.

U utorak ove sedmice Tanasković bi se trebao izjasniti o krivici prema optužnici koja sadrži sedam tačaka.

Prema navodima optužnice, Nenad Tanasković je krajem maja 1992. godine, učestvovao u zarobljavanju muških civila iz sela u okolici Višegrada, njihovom zlostavljanju, brutalnom premlaćivanju, a jedna tačka ga tereti da je jednu žensku osobu zarobio a potom predao drugim vojnicima koji su je silovali.

Tužilaštvo tvrdi da je Tanasković bio «više nego svjestan moguće sudbine njegovih žrtava».

Glavni pretres bi trebao početi u roku od 90 dana nakon izjašnjenja.

Isti dan, utorak 24. oktobra, pred sudom će se ponovo pojaviti Dragoje Paunović kojem je 26. maja ove godine prvostepeno Sudsko vijeće izreklo presudu u trajanju od 20 godina zbog zločina nad civilima na području općine Rogatica.

Govoreći za Justice Report, branilac Ranko Dakić je neposredno nakon izricanja presude rekao da «odbrana nije očekivala ovakvu presudu», te je najavio žalbu.

Kako saznajemo iz njegovog ureda, žalba koju su uložili odnosi se na«proceduralne propuste», te na prihvatanje izjave jednog od svjedoka koji je proglašen ključnim, a čije svjedočenje odbrana ne smatra validnim.

U uredu državnog tužilaštva saznajemo da su i oni uložili žalbu i to zbog visine izrečene kazne.

U srijedu 25. oktobra, zakazano je pet ročišta.

Nakon što je Apelaciono vijeće donijelo odluku da ukine prvostepenu presudu protiv Neđe Samardžića, donesena je odluka da se održi ponovni pretres.

dlukom Vijeća, ukinuta je presuda od 13 godina i četiri mjeseca zatvora,donesena u aprilu ove godine, zbog, kako je rečeno, “povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”.

ud je prihvatio odgovornost Samardžića za četiri od 10 tačaka optužnice kojom se teretio za višestruko silovanje, premlaćivanje, ubistva, prisilno preseljavanje, te stavljanje žena u seksualno ropstvo.

Ostalih šest tačaka optužnice: prisilno prebacivanje Bošnjaka u dvoranu Partizan u Foči, fizičko zlostavljanje i silovanje najmanje pet žena, te ubistvo 13 civila u neposrednoj blizini rudnika Miljevina, Sud BiH je odbacio jer «Tužilaštvo nije uspjelo dokazati iznad razumne sumnje krivicu optuženog»za navedena djela.

astavit će se suđenje Nikoli Andrunu, bivšem zamjeniku zapovjednika logora Gabela, formiranog napodručju Hercegovine u vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane. U srijedu bi Tužilaštvo trebalo izvesti posljednje svjedoke i iznijeti materijalne dokaze protiv Andruna, dok će u četvrtak 26. oktobra, prema sadašnjim najavama, odbrana početi iznošenje dokaza.

Branilac Nikole Andruna je najavio da će u toku iznošenje dokaza pozvati 19 svjedoka.

Nastavit će se suđenje i Goranu i Zoranu Damjanoviću, i to 24. i 25. oktobra.

Tužilaštvo ih tereti da su, kao pripadnici srpske vojske, učestvovali u premlaćivanju grupe muškaraca u sarajevskom naselju Bojnik 1992. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će sljedeće sedmice iskaz dati jedan zaštićeni svjedok.

U srijedu bi se trebalo nastaviti i iznošenje materijalnih dokazaTužilaštva protiv 11 optuženih zagenocid u Kravici kraj Srebrenice.

Na posljednjem održanom ročištu, 13. oktobra, Tužilaštvo je zatražilo donošenje odluke o prihvatanju dokaza utvrđenih na procesima pred Haškim tribunalom.

Neki od branitelja su se usprotivili ovakvom načinu unošenja dokaza.

Nastavit će se i suđenje, 25. te 27. oktobra, Radovanu Stankoviću. Mada je najvećim dijelom suđenje bilo zatvoreno, najavljeno je da će ročišta naredne sedmice biti otvorena za javnost.

U sudnici bi se trebao pojaviti vještak neuropsihijatar koji će svjedočiti o Stankovićevom psihičkom stanju.Ukoliko se svjedočenje vještaka okonča u srijedu, u petak bi moglo uslijediti izvođenje završnih riječi.

Radovan Stanković se tereti za zločine nad civilima sa područja općine Foča.

Za petak 27. oktobra zakazno jeizjašnjenje o krivici za Niseta Ramića kojeg Tužilaštvo krivi za ubistvo četvorice bosanskih Srba, te ranjavanje jedne osobe u Visokom 1992. godine.