Članak

Trbić: Odluka o suđenju u Sarajevu

4. Maja 2006.02:29

Haško Tužilaštvo uputilo je zahtjev da se bivšem kapetanu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, Milorad Trbiću sudi u Bosni i Hercegovini.

Milorad Trbić optužen je zajedno sa Vinkom Pandurevićem, Ljubišom Bearom, Ljubomirom Borovčaninom, Milanom Gverom, Radivojem Miletićem, Dragom Nikolićem i Vujadinom Popovićem za “učešće u zavjeri radi počinjenja genocida” u Srebrenici.

Osmorici se trebalo suditi u isto vrijeme, na jednom procesu, pred Haškim tribunalom, a koji je trebao početi u septembru 2006. godine.

Međutim Tužilastvo u Hagu u četvrtak je zatražilo da se Trbiću sudi pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u skaldu sa pravilom 11 bis o postupku i dokazima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

“Zbog toga što je Trbić bio nižerangirani oficir i imao minimalne ovlasti, ne može biti smatran za jednog od ‘najutjecajnijih vođa’ koji snose odgovornost za zločine koji su pod jurisdikcijom MKSJ,” stoji u obrazložnju zahtjeva Tužilaštva.

Prema pravilu 11 bis, nakon potvrđivanja optužnice, a prije početka suđenja, imenovano Vijeće za prosljeđivanje može odlučiti o prenosu slučaja na sudove država gdje je zločin počinjen, u kojoj je optuženi uhapšen, odnosno države koja je nadležna za taj predmet.

U zajedničkoj optužnici stoji da su osmorica krivi za “učešće u zajedničkom poduhvatu ubijanja vojno sposobnih Bošnjaka zarobljenika” i saučesništvo u zavjeri “protjerivanja Bošnjaka iz enklava Srebrenica i Žepa”.

Optužnica navodi da je pored ostalog Trbić 14. jula lično učestvovao u pogubljenju 20 Bošnjaka ispred gimnazije u selu Orahovac, u kojoj je na stotine muškaraca bilo zatočeno.

Početkom aprila ove godine Trbić se sa još petoricom sa ove liste izjasnio da se ne osjeća krivim.

Milorad Trbić (48), koji se predao 7. aprila 2005. godine, optužnica tereti i na osnovu individualne krivične odgovornosti.

U toku rata prvobitno je bio zamjenik komandanta Trećeg bataljona Zvorničke brigade, a potom oficir za sigurnost te brigade. U julu 1995, kada je počinjen masakr u Srebrenici, nosio je čin rezervnog kapetana.

Međutim, Tužilaštvo smatra da je bez obzira na čin kapetana Trbić bio podređen pukovniku ove brigade, Draganu Nikoliću, te da je njegov stepen autoriteta i odgovornosti bio na nižem nivou od ranga koji je imao.