Članak

Disciplinska komisija odbila prihvatiti saopštenje logoraša

24. Novembra 2016.12:14
Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je prihvatiti kao dokaz tužioca Miroslava Janjića saopštenje Saveza logoraša Tuzlanskog kantona kojim se kritikuje postupak koji je pokrenut protiv njega.

Janjić je kao dokaz u disciplinskom postupku predložio saopštenje koje je Savez logoraša Tuzlanskog kantona poslao na adresu Tužilaštva BiH, pod nazivom: “Saopštenje u povodu napada na tužioca”.

“U sastavu udruženja postoji sekcija logoraša iz Batkovića. Oni su iz medija vidjeli da se vodi ovaj postupak i oni su potpuno nezadovoljni time. Željeli su iskazati da su zadovoljni postupanjem tužioca u predmetu ‘Batković'”, pojasnio je Janjić.

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović nije imao primjedbe na saopštenje, naglasivši da ono može biti korisno radi utvrđivanja olakšavajućih okolnosti, međutim, komisija ga je odbila prihvatiti kao dokaz, kazavši da nije naslovljeno na VSTV.

Janjiću je komisija predložila da se pozove na saopštenje u završnom izlaganju.

Disciplinski postupak protiv tužioca Državnog tužilaštva Janjića pokrenut je u martu ove godine zbog nemarnog rada u službi, odnosno jer u optužnicu protiv Gligora Begovića za ratni zločin nije uključio stradanje pet osoba iako je za to bilo dovoljno dokaza, te jer je optužnica prije potvrđivanja više puta vraćana na doradu.

U julu ove godine, Begović je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene 1992. godine nad civilima u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

Iako su na ovom disciplinskom ročištu trebali biti provedeni svi dokazi, do toga nije došlo jer Janjićev branilac, Fahrija Karkin, nije pristupio zbog bolesti.

Glavna rasprava u predmetu protiv Janjića zakazana je za 19. decembar.

US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Denis Džidić