Suđenje

Peković: Priče o ubistvu mještana Huma

11. Juna 2024.15:38
U nastavku suđenja Slobodanu Pekoviću u podgoričkom Višem sudu za zločine počinjene 1992. na području Foče, svjedok Optužbe je ispričao kako je čuo da je optuženi ubio Eminu i Muju Šabanovića.

Foča. Foto: BIRN BiH

Azem Šabanović je, svjedočeći videolinkom iz Suda Bosne i Hercegovine, ispričao da je 8. juna 1992. počelo da puca u mjestu Hum u Foči, gdje je živio s porodicom. Kazao je da je u daljini oko 20 metara od kuće ugledao vojnika koji mu je rekao: “Stoj, ne mrdaj”, nakon čega je svjedok pobjegao.

“Da sam nekog poznao u tom momentu, nisam. Čuo sam da su govorili da je Ćurčić”, izjavio je svjedok te naveo kako je čuo od mještana priču da je optuženi bio tu.

Ispričao je kako je čuo da je optuženi Eminu Šabanović vukao za kosu i tukao do kuće Muje Šabanovića, gdje ih je oboje ubio. Izjavio je da to nije vidio, ali je od Šabanovićeve kćerke čuo da je pred kućom ubijen i zapaljen.

Svjedok je dodao da se optuženog sjeća kao mršavog, crne kose, da nije bio visok, kao i da je više poznavao njegovu sestru i druge članove porodice.

Na pitanje o Begiji Šabanović, svjedok je odgovorio da je ostala u kući nakon što je izvedena njena snaha Emina. Kazao je da je Begija poslije izašla kroz prozor i pobjegla sa ostalim stanovnicima Huma prema planini Gučevo, a poslije u Trebovo, odakle joj se gubi svaki trag.

Za ubistva Emine i Muje Šabanovića svjedok je, kako je kazao, saznao od njihovih kćerki nakon što su se svi sastali na planini poslije izlaska iz sela.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu, a pojedini mediji u susjednoj zemlji su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković.

Optužnica ga tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u opštini Foča – pucajući iz vatrenog oružja – ubio dvoje civila bošnjačke nacionalnosti. Tereti se i da je s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe.

Odbrana je prigovorila na Šabanovićev iskaz, uz navode da nema nikakvu dokaznu snagu i da je laž, te da će podnijeti krivičnu prijavu protiv svjedoka, na šta je predsjednica Sudskog vijeća Nada Rabrenović upozorila Odbranu da ne prijeti svjedoku.

Po završetku svjedočenja, prekinut je link s Višim sudom u Podgorici.

Senita Patković