Audio zapisi

Srecko-Acimovic.png

16. Oktobra 2019.

Vještak Odbrane Srećka Aćimovića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici, kazao je da je Roćević bio van rejona odbrane Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).16. Decembra 2016.

U 353. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH
Pržulj: Presuda 23. decembra za zločin u Čavarinama

Odbrana Nenada Pržulja smatra da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je optuženi bio upravnik zatočeničkog objekta u Čavarinama (općina Sokolac), niti da je znao za sudbinu šestoro zarobljenika koji su odvedeni na “razmjenu”.

Tepić i ostali: Preminula četvorica zatvorenika

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši kazao je da su zatvorenici zlostavljani, od čega su četvorica preminula.

Stanišić i Milošević: Za Odbranu nedokazana optužnica

Odbrana Ostoje Stanišića, optuženog za genocid u Srebrenici, u završnim riječima je navela da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Fokus

Niko nije kriv što je advokat radio pod zabranom

Rupe u zakonima i statutima koji se tiču advokature, neetički postupci branilaca te “‘kuršlus’ u sistemu za upravljanje predmetima” neki su od mogućih razloga zašto advokati mogu zastupati dok imaju privremenu zabranu rada.

NAJAVA SUĐENJA
Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Doboju, Kotor-Varoši, Bužimu, Prijedoru, Zavidovićima, Vozući, Odžaku, Bosanskom Novom, Mostaru, Livnu, Čapljini, Hadžićima, Bijeljini, Bugojnu, Ljubuškom, Tesliću, te Konjicu.9. Decembra 2016.

U 352. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

 1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Pržulj: Tužilaštvo traži kaznu za glavnog u Čavarinama

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Nenad Pržulj bude proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti na području Sokoca.

Buza: Prizor mrtvih roditelja i malodobne kćerke

Prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u zaseoku Zelenike (općina Prozor) 14. septembra 1993. godine u porodičnoj kući zatekao ubijene roditelje i dvanaestogodišnju kćerku.

Ristanić: Kamara leševa iza hangara

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Brčko, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao šta je uspio preživjeti u logoru Luka, gdje mu je ubijen brat i bačen na kamaru leševa.

 1.      FOKUS

Lažna kolegijalnosti i nezamjerenje u pravosudnoj zajednici

Dok je odgođeno predpretresno disciplinsko ročište protiv suspendiranog glavnog tužioca Gorana Salihovića još uvijek se razgovara koga imenujemo i zašto se unutar pravosudnih institucija šuti.

 1. NAJAVA SUĐENJA

Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Doboju, Bužimu, Prijedoru, Zavidovićima, Vozući, Odžaku, Bosanskom Novom, Mostaru, Livnu, Čapljini, Hadžićima, Bijeljini, Bugojnu, Ljubuškom, Tesliću, te Konjicu.9. Decembra 2016.

U 68. izdanju radio magazina “Lokalno pravosuđe pod lupom”, prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA:

Brestovac: Osam godina za zločin u Doboju

Nakon obnovljenog suđenja, Okružni sud u Doboju osudio je Vojislava Brestovca na osam godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u tom gradu.

Sovilj i Galić: Ukupno 17 godina za zločin u Ključu

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Gorana Sovilja i Petra Galića na ukupno 17 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Ključu. Dženita

Vasiljeviću tri godine zatvora

Mlađen Vasiljević osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na tri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom na području Ribnika.

Ahmetbašić: Udarci šakama i kundacima

U nastavku suđenja Mirsadu Ahmetbašiću pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, pročitan je iskaz svjedoka Mirka Stokića u kojem navodi da je tokom četveromjesečnog boravka u zarobljeništvu više puta fizički zlostavljan.

Pajić i ostali: Svakodnevni udarci u Batkoviću

Svjedok Zajim Omerović prisjetio se pred Okružnim sudom u Bijeljini svakodnevnih premlaćivanja u logoru Batković.

Mešinović i ostali: Udarac kundakom u prsa

U nastavku suđenja za zločin u Nemili pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedokinja tužilaštva je ispričala kako je vidjela optuženog Safeta Kovačevića kako udara jednu osobu.

Granić: Nije viđao zarobljenike

Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izjavio je da mu je poznato da su ljudi kopali rovove na području sarajevskog ratišta, ali da ne zna ko ih je zvao, čija je nadležnost to bila, niti šta se dešavalo.

FOKUS – “Kad je vrijeme stalo”

Izložba fotografija “Kad je vrijeme stalo” dio je naučno-istraživačkog projekta dokumentiranja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Fotografije su nastale kao rezultat brojnih ekshumacija na području Bosanske krajine.18. Novembra 2016.

U 349. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

 1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Peri Radišiću dvije godine zatvora

Sud BiH osudio je Peru Radišića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Teslića. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović.

Brnjić: Odbrana zatražila oslobađajuću presudu

U završnoj riječi na suđenju Marijanu Brnjiću, optuženom za zločin počinjen na području Odžaka, Odbrana je naglasila da je optuženi oslobođen krivnje u drugom predmetu koji se “bavio istim događajem” i da bi stoga Sud BiH i ovaj put trebao donijeti oslobađajuću presudu.

Buza: Počelo suđenje za zločine u Uzdolu

U Sudu BiH je počelo suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin počinjen 1993. godine u Uzdolu (općina Prozor).

 1.             HAG

Karadžić o uslovima u pritvoru

Pred sudiju Haškog tribunala, izveden je ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima. Na statusnoj konferenciji čuli su se detalji o žalbenom postupku, a Karadžić je govorio o uslovima u sudskom pritvoru.

 1.  FOKUS

Potrebno istražiti eventualne prijetnje svjedocima u istrazi

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH negiraju tvrdnje svjedoka na suđenjima za ratne zločine da su istražioci na njih vršili pritisak prilikom davanja izjave, dok sudije i pravni eksperti pozivaju da se sve izjave snimaju, a pritisci istraže i kazne.

 1.  NAJAVA

Sljedeće sedmice biće nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Vitezu, Trnovu, Rogatici, Goraždu, Prijedoru, Ljubuškom, Sanskom Mostu i Tesliću.4. Novembra 2016.

U 347. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH
Godinjak i drugi: “Normalno” da se udara u ratu

Na suđenju za zločine na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva BiH govorila o zarobljavanju na Rogoju i zatočeništvu u selu Dejčići.

Nanić i ostali: Teško maltretiran u hotelu “Radoč”
Na suđenju osmorici optuženih za zločine u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tokom rata tučen dok se nije onesvijestio.

Bogdanović: Optuženi komandir čete

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da mu je u Konjević Polju u julu 1995. godine komandant bio optuženi Milan Bogdanović.

2. HAG

Mladić: Broj riječi nije prekoračen
U toku protekle sedmice, Haški tužioci i Odbrana Ratka Mladića podnijeli su sudijama završne podneske. Mladićevi branioci nastavili su i sa proceduralnim manevrima, žaleći se na dužinu završnog podneska tužilaca.

3. FOKUS

Moguće rušenje spomenika bez nacionalnih i religijskih obilježja

Žrtve i političare na području Vareša podijelio je nedavno izgrađeno spomenik stradalima te općine. Dok jedni smatraju da spomenik doprinosi integraciji države i odaje počast svim stradalima, drugi ističu da ga treba izmjestiti jer nije izgrađen zakonski.

4. NAJAVA

Naredne sedmice će biti održana suđenja za genocid u Srebrenici i zločine u Čapljini, Prijedoru, Odžaku, Mostaru, Tesliću, Višegradu, Doboju i Vitezu.23. Septembra 2016.

U 341. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

 1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Dostić: Presuda početkom oktobra

Odbrana je u završnoj riječi zatražila da optuženi Krsto Dostić bude oslobođen optužbi za silovanje na području Foče.

Sejdić: Bezbjednosna opasnost

Na suđenju Ahmetu Sejdiću za zločin počinjen na području Goražda, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je stanovništvo sela Bučje – koje nije bilo predalo oružje – predstavljalo bezbjednosnu prijetnju za snage odbrane Goražda.

Ninković i drugi: Prekinuto ročište zbog lošeg stanja optuženog

Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja izjavio je da je optuženi Milan Ninković imao autoritet nad svima.

 1. FOKUS 

Presude i istrage nisu kočnica za izbore

Blizu 50 kandidata na oktobarskim izborima za načelničke pozicije je presuđeno, optuženo ili bilo pod istragom za teška krivična djela organiziranog kriminala, korupcije ili ratnih zločina.

      3. NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice pred Sudom BiH nastavljaju se suđenja i za zločine počinjene u Doboju, Bužimu, Vitezu, Kotor Varoši, Trnovu, Bileći i Mostaru.16. Septembra 2016.

U 340. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

 1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Vlasenko i ostali: Zatražena osuđujuća presuda

Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se optuženi Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar proglase krivima za zločine počinjene 1992. godine na području općine Prijedor.

Pržulj: Izgubljeni članovi porodica

Na suđenju optuženom Nenadu Pržulju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o nestanku članova obitelji.

Ćurguz: Razlike u iskazima svjedoka

Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju za zločine počinjene u Bihaću govorili o akciji Vojske Republike Srpske (VRS) u Ljutočkoj dolini i saznanjima o optuženom Saši Ćurguzu.

 1. HAG 

Mladić: Predsjednik Tribunala odbio razmatrati navode o pristrasnosti

Protekle sedmice predsjednik Haškog tribunala odbio je razmatrati podnesak advokata Ratka Mladića kojim se traži obustava postupka, a sud je i kritizirao vlasti Srbije jer odbijaju da sarađuju u postupku za nepoštovanje suda.

 1. FOKUS 

Neizvjesno ko će platiti obeštećenja žrtvama seksualnog nasilja

Iako se ratni zločini godinama procesuiraju u Bosni i Hercegovini, samo je u tri krivične presude dosuđen iznos nematerijalne štete za preživjele žrtve seksualnog nasilja, od kojih jedna još uvijek nije pravosnažna.

 1. NAJAVA SUĐENJA

Sljedeće sedmice biće nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Zvorniku, Goraždu, Vitezu, Kotor Varoši, Doboju, Srebrenici i Bratuncu.

 9. Septembra 2016.

U 339. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Orić i Muhić: Prepoznavanje leša

Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je 16. februara 1993. prepoznala tijelo Mitra Savića u mrtvačnici Doma zdravlja u Bratuncu.

Ninković i drugi: Optuženi broj jedan u Doboju

Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Državnog tužilaštva u unakrsnom ispitivanju je govorio o radu Kriznog štaba i drugih organa u Doboju.

Nezirović: Zatvorenike tukao po tri ili pet prstiju 

Na suđenju za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da ga je tukao optuženi Almaz Nezirović.

HAG 

Karadžić: Odbrani više od 850.000 KM

Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrio je Odbrani Radovana Karadžića više od 850.000 konvertibilnih maraka za drugu fazu žalbenog postupka, odnosno ulaganje žalbe.

FOKUS 

Čavka i Čampara za BIRN BiH: Ima li sukoba ili ne

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH odbila je kao neosnovan zahtjev za suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke

NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice će se nastaviti suđenja i za zločine počinjene na Sokocu, Odžaku, Mostaru, Čapljini, Bosanskoj Krupi, Bihaću, Sanskom Mostu, Tesliću, Prijedoru, Doboju i Hadžićima.